Спецслужбите са провеждали следене на основния кандидат през 2012 г.

В публикувано от сайта WikiLeaks съобщение се посочва, че разузнаването на САЩ е внедрило свои агенти и е следило всички основни сили.

 

Както посочва WikiLeaks, няколко месеца преди президентските избори във Франция ЦРУ е допускало, че партията «Съюз за народно движение» на тогавашния държавен глава Никола Саркози не може да спечели властта. В тази връзка разузнавателното ведомство е поставило за задача да се определят вътрешните тенденции в самата партия, а също личните възгледи на самия Саркози.

 

 

WikiLeaks подчертава, че дори фактът, че президентът се е считал за проамерикански политик, не го е избавил от шпионажа от страна на САЩ.

 

По разпореждане на ЦРУ са били следени и други партии — Социалистическата партия на Фрасоа Оланд, Националният фронт на Мари Льо Пен, а също считащите се за възможни претенденти в изборите Доминик Страс Кан и Мартин Обри. Разузнавачите са се интересували от обстановката вътре във водещите партии на Франция, връзки с бизнес-елита, финансирането на партиите, в това число извън граница.

 

 

Американците са се интересували от отношението на основните политически сили към икономическата криза в ЕС, а също за ролята на Франция по отношение  на гръцкия дълг.

 

По данни на WikiLeaks, операцията на ЦРУ е продължила 10 месеца и е завършила след формирането на новото правителство.

 

В първия тур на президентските избори през 2012 г. лидери са Оланд и Саркози, на трето място остава Марин Льо Пен. Във втория тур победата завоюва Оланд с 3 % преднина.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;