Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън заяви, че е невъзможно военно сътрудничество между Вашингтон и Москва, докато Русия не признае, че «не цялата сирийска опозиция са терористи», предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източник.

Истребитель МиГ-29К на палубе тяжелого авианесущего крейсера Адмирал Кузнецов в Средиземном море. Архивное фото

Ръководителят на външнополитическото ведомство на САЩ направи изявлението по време на преговорите с представители на държави, които са против президента на Сирия Башар Асад.

 

През септември миналата година Русия и САЩ съгласуваха план за Сирия, включващ прекратяване на огъня и координиране на операциите между военните. След месец Вашингтон обяви за прекратяването на сътрудничеството, оставяйки само военните канали за предотвратяване на конфликта във въздуха.

 

МВнР на Русия свърза решението на САЩ с тяхната неспособност да се изпълнят поетите задължения — преди всичко по въпроса за дистанцирането на т.нар. умерена опозиция от терористите.

Ситуация в Сирии. Архивное фото

В края на януари Русия, Иран и Турция като гаранти за примирието в Сирия се договориха по време на преговорите в Астана за създаването на тристранен механизъм за контрол над режима на прекратяване на огъня. Трите страни подкрепиха също «намерението да се борят съвместно с ИД и «Джебхат ан-Нусра».

 

Според руския външен министър Сергей Лавров, на преговорите в Бон Тилерсън е изразил готовност да подкрепи процеса в Астана по сирийското регулиране.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;