Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп провежда консултации с редица арабски страни по повод възможността за създаването на военен съюз, който би бил насочен срещу Иран, обменяна е информация с Израел. Това се казва в статия, публикувана в сряда в електронната версия на вестник  The Wall Street Journal.

 

Според източниците на изданието от официалните лица в близкоизточните страни, стана дума за включването в дадения съюз, в частност със Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Египет и Йордания, а по-късно вероятно към съюза ще се присъединят и други държави.

 

Официалните лица съобщават, че за арабските страни в съюза ще става въпрос и за взаимна отбрана, подобна на тази, която съществува в НАТО.

 

Според тази клауза от устава на НАТО, нападението на един от участниците се счита за нападение над всички страни-участници, но детайлите на този етап се разработват, се казва в публикацията.

 

В статията се отбелязва също, че САЩ и Израел не са част от това обединение. Заедно с това американската страна би оказала на съюза подкрепа във военната и разузнавателната сфера, подчертава изданието.

 

 

«Представителите на администрацията на САЩ са попитали дипломатическите ведомства във Вашингтон, готова ли е Америка да обедини сили при наличието на израелски компонент в предложението, — цитира изданието думите на дипломат от арабска държава. — Ролята на Израел би се заключавала в обмяна на разузнавателни данни, а не в провеждането на подготовка или участие в сухопътна операция. Израел би предоставял разузнавателна информация и данни за набелязаните цели».

 

Според данните от изданието, Саудитска Арабия и ОАЕ ще си взаимодействат с Израел, но само при отмяната на закона, който дава право на семействата на жертвите на атаките, организирани от международните терористични организации, да подават съдебни искове срещу държавите, които са подкрепяли атаките.

 

Този закон позволява да се даде на съд Саудитска Арабия от американците, които са изгубили роднините си по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

 

Администрацията на Тръмп, както се отбелязва в публикацията, е уверила съюзниците, че може да се опита да отмени закона.

 

На този етап не е ясно какъв прогрес би бил постигнат по време на преговорите за съюза, посочва изданието.

 

На този етап няма коментари от страна на администрацията на САЩ по повод публикацията.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;