Почетният професор от Колумбийския университет и автор на книгата «Връщане към студената война» Робърт Легуолд заяви, че след Втората световна война Русия се противопоставя на обединения Запад. Тя още дълго преди САЩ да се превърнат в защитници на Европа, се опитвала да намери баланс на силите и своето естествено място в европейски континент, твърди професорът.

 

 

«От времето на Петър Русия става западна държава, но никога не е принадлежала на Запада», — казва Легуол, имайки предвид руския цар от 17 век Петър I, който имал уклон към Запада и победил в няколко войни, превръщайки Русия в крупна европейска държава, твърди авторът.

 

Русия, която има 11 часови пояси, която включва в себе си цяла северна Азия, винаги се е борила със своята западна идентичност, а нейното отношение към останалата Европа често е било непростимо, твърди авторът. Това, според автора, се виждало от нахлуването на Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер. В другите времена Кремъл се опитвал да предаде на континента такъв вид, който бил по нрава на Москва, пише авторът.

 

Така било през 1815 г., когато Александър I сключил Свещен съюз с други консервативни монархии, уж за да не допусне разпространението на републиканските идеи.

 

Според Легуолд, руските политически ръководители по време на цялото си управление се ръководели от идеите за държавността, която идея възникнала в Русия още през 9 век.

 

«Идеята за държавността се състои в това, че Русия има право на признание в качеството й на водеща държава», независимо от това дали притежава необходимите способности и потенциал за това. В идеята се включва правото й на глас при установяване на международните правила на играта, твърди Легуолд.

 

«Това отдавна се е внедрило в ДНК-то на руснаците», — казва той.

 

 

В много отношения студената война е била историческо изключение, защото по това време Кремъл считал, че Русия не е част от Запада, а се намира извън него.

 

Това давало надежда, че може да се намери изход от създалото се положение, когато отношенията се намират на границата на разрива, пък дори Русия да е труден съсед, пише Легуолд.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;