Милан Кнежевич: Черна гора иска да запази военен неутралитет (и видео)

Дата на публикуване: 17 02 2017, 11:51


News Front: Нашият гост е депутатът от Демократическия фронт на Черна гора Милан Кнежевич. По-рано в Подгорица беше твърде напрегнато. Имаше напрежение и сблъсъци около сградата на парламента. В резултат Протуратурата се отказа да арестува вас и господин Миндич. Според вас, защо бе взето това решение и свързано ли е то с уличната активност в Подгорица?

 

 

Милан Кнежевич: Вчерашните събития в Подгорица са кулминацията. Режимът на Джуканович планира и инсценира държавен преврат на 16 октомври, когато той обвини ДФ и Русия в подготовката на план за недопускане влизането на Черна гора в НАТО.

 

 

Опитват се да очернят лидерите на ДФ чрез медиите и чрез държавните структури, но нямат нито едно доказателство срещу нас, че уж ние сме планирали кръвопролитие в нощта на изборите. Вчера Черна гора беше на ръба на гражданска война. Прокуратурата просто се опитва да върне назад събитията.

 

На всички в Черна гора е ясно, че това е политически процес. Става дума за политическа разправа. Нашият блок на изборите получи 22 % от гласовете в Черна гора. Хората подкрепят отмяната на антируските санкции. Хората искат да се отмени признаването на Косово и Метохия. За нас е важно в Черна гора да се организира референдум, на който ние, гражданите на Черна гора, да решим демократично да влиза ли страната в НАТО или не. Точно това не се харесва на режима на Джуканович и менторите му от НАТО.

 

 

Ние сме мишена на експанзионистичната и агресивна политика на НАТО, която иска да вмъкне в блока Черна гора против волята на нейните граждани.

 

News Front: Вие сте освободен от ареста, обвиненията са свалени от вас. Какво планирате да предприемете във връзка с това?

 

Милан Кнежевич: Обвиненията не са снети. В понеделник имаме слушане в прокуратурата. Ще отговаряме на въпросите на специален държавен прокурор. Повтарям, нито аз, нито Мандич, нито който и да е от ДФ няма отношение към т.нар. държавен преврат, не сме свързани с граждани на Сърбия, осъдени за този «преврат», не сме свързани с други обвиняеми, никога през живота си не сме имали никакви контакти, нито лични, нито телефонни, с главните заподозрени в това — руснаците Широков и Попов, които, както знаем, и в Русия не са открити и идентифицирани.

 

Считам, че нашата защита ще се позовава на принципа на развенчаването на това, което прави режимът чрез Специалния държавен прокурор, създавайки страшната конструкция, която едва не предизвика гражданска война.

 

News Front: Как върви вашата инициатива по въпроса за влизането в НАТО? Може ли опозицията да го проведе сама, ако властта не се съгласи?

 

 

Милан Кнежевич: Заедно с колегите в парламента трябва да се приеме промяна на Закона за референдума. И да се проведе референдум, ако протоколът бъде ратифициран от всички 28 членове на НАТО. Ако те откажат, ние сме готови сами да проведем референдум. С комисии, със списъци на избиратели, с държавна комисия. Само това би бил народен референдум, вероятно няма да бъде задължителен за изпълнение, но международната общност, включително Русия и САЩ, ще видят, че Черна гора иска да запази военен суверенитет.

 

Интервю на ръководителя на сръбската редакция на News Front Оксана Сазонова.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий