Милан Кнежевич: Черна гора иска да запази военен неутралитет (и видео)

Дата на публикуване: 17 02 2017, 11:51


News Front: Нашият гост е депутатът от Демократическия фронт на Черна гора Милан Кнежевич. По-рано в Подгорица беше твърде напрегнато. Имаше напрежение и сблъсъци около сградата на парламента. В резултат Протуратурата се отказа да арестува вас и господин Миндич. Според вас, защо бе взето това решение и свързано ли е то с уличната активност в Подгорица?

 

 

Милан Кнежевич: Вчерашните събития в Подгорица са кулминацията. Режимът на Джуканович планира и инсценира държавен преврат на 16 октомври, когато той обвини ДФ и Русия в подготовката на план за недопускане влизането на Черна гора в НАТО.

 

 

Опитват се да очернят лидерите на ДФ чрез медиите и чрез държавните структури, но нямат нито едно доказателство срещу нас, че уж ние сме планирали кръвопролитие в нощта на изборите. Вчера Черна гора беше на ръба на гражданска война. Прокуратурата просто се опитва да върне назад събитията.

 

На всички в Черна гора е ясно, че това е политически процес. Става дума за политическа разправа. Нашият блок на изборите получи 22 % от гласовете в Черна гора. Хората подкрепят отмяната на антируските санкции. Хората искат да се отмени признаването на Косово и Метохия. За нас е важно в Черна гора да се организира референдум, на който ние, гражданите на Черна гора, да решим демократично да влиза ли страната в НАТО или не. Точно това не се харесва на режима на Джуканович и менторите му от НАТО.

 

 

Ние сме мишена на експанзионистичната и агресивна политика на НАТО, която иска да вмъкне в блока Черна гора против волята на нейните граждани.

 

News Front: Вие сте освободен от ареста, обвиненията са свалени от вас. Какво планирате да предприемете във връзка с това?

 

Милан Кнежевич: Обвиненията не са снети. В понеделник имаме слушане в прокуратурата. Ще отговаряме на въпросите на специален държавен прокурор. Повтарям, нито аз, нито Мандич, нито който и да е от ДФ няма отношение към т.нар. държавен преврат, не сме свързани с граждани на Сърбия, осъдени за този «преврат», не сме свързани с други обвиняеми, никога през живота си не сме имали никакви контакти, нито лични, нито телефонни, с главните заподозрени в това — руснаците Широков и Попов, които, както знаем, и в Русия не са открити и идентифицирани.

 

Считам, че нашата защита ще се позовава на принципа на развенчаването на това, което прави режимът чрез Специалния държавен прокурор, създавайки страшната конструкция, която едва не предизвика гражданска война.

 

News Front: Как върви вашата инициатива по въпроса за влизането в НАТО? Може ли опозицията да го проведе сама, ако властта не се съгласи?

 

 

Милан Кнежевич: Заедно с колегите в парламента трябва да се приеме промяна на Закона за референдума. И да се проведе референдум, ако протоколът бъде ратифициран от всички 28 членове на НАТО. Ако те откажат, ние сме готови сами да проведем референдум. С комисии, със списъци на избиратели, с държавна комисия. Само това би бил народен референдум, вероятно няма да бъде задължителен за изпълнение, но международната общност, включително Русия и САЩ, ще видят, че Черна гора иска да запази военен суверенитет.

 

Интервю на ръководителя на сръбската редакция на News Front Оксана Сазонова.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

24 май 2019-Нюз Фронт. На пешеходна улица във френския град Лион в резултат на взрив за

Важно

24 май 2019-Нюз Фронт. Българска Православна Църква призова всички православни християни да се присъединят в тържествения

Важно

24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на

Важно

С такова интересно, макар и не ново заглавие запознава читателите си изданието  Foreign Policy. Всъщност, трудно

Важно

Изданието  The Moscow Times съобщи, че САЩ заедно с техните съюзници са имали намерение да подложат

Важно

Всичко започна през миналата година, когато се чуха съобщения, че специалният генерален инспектор за възстановяването

България
Важно

24 май 2019-Нюз Фронт. Българска Православна Църква призова всички православни християни да се присъединят в тържествения

статия

20 май 2019-Нюз Фронт. Ще разгледаме и съпоставим буквално няколко факта, за да ни се изясня

статия

15 май 2019-Нюз Фронт. В събота, 18 май, в 13.00 ч. в столицата на Сърбия Белград,

статия

14 май 2019-Нюз Фронт. По предложение на  ( Българско международно движение)БМД, се провежда гражданска инициатива, със

статия

12 май 2019-Нюз Фронт. "Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство,

Видео

11 май 2019-Нюз Фронт. Българи, не ви ли заболя? Къде е достойнството ни? Как може да

Русия
Видео

24 май 2019-Нюз Фронт. Президентът на Русия Владимир Путин проведе оперативно съвещание с постоянните членове на

статия

24 май 2019-Нюз Фронт. Руското министерство на отбраната заяви за желанието на Държавния департамент на САЩ

Видео

24 май 2019-Нюз Фронт. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко отново е във вниманието на следствието.Тази

Видео

24 май 2019-Нюз Фронт. Съгласно проекто-бюджета на Министерството на отбраната на САЩ за 2020 година се

статия

24 май 2019-Нюз Фронт. Съединените щати възнамеряват да продължат да предоставят на Украйна военна "помощ" под

статия

Отношенията Китай – САЩ още не са достигнали дъното, коментира руското издание “Експерт“. Китайският президент пренебрегна заплахите


Добавить комментарий