Терористичната групировка «Ислямска държава» пое отговорност за двата кървави антентата, отнели живота на повече от 120 души, съобщи Ройтерс, предаде БНР.
72 са вече жертвите на атентата в храм на суфитите в Пакистан, а ранените са 200, съобщават световните агенции. Нападението беше извършено от атентатор-самоубиец,който влязъл в препълнения храм и се взривил сред молещите се.
Нападението е извършено срещу храма, издигнат в чест на Лал Шахбаз Каландър —  известен философ и поет, живял през 12 и 13 век. Обстановката в Пакистан се влоши през последната седмица. В понеделник самоубийствена атака в Лахор отне живота на най-малко 13 души и рани десетки други. В сряда четири атентатора се взривиха в севезападната част на страната и убиха шестима.
При другия самоубийствен атентат с кола бомба в южната част на Багдад жертвите са най-малко 55, съобщава се и за 60 ранени. Автомобилът бил паркиран на улица с множество гаражи и сервизи за продажба на коли втора ръка. Броят на жертвите може да се увеличи, защото състоянието на много от пострадалите е критично.
Атаката е най-смъртоносната за Багдад от началото на 2017 г., посочва Ройтерс. Вчера отново имаше подобно нападение, при което атентатор самоубиец взриви пикап в предградието Садр сити и отне живота на най-малко 15 души.

Тагове: ; ; ;