Към  2020 г от НАТО ще остане само изпразнена от съдържание щаб-квартира в Брюксел, пише директорът по научната работа в Европейския съвет по международни отношения Джеръми Шапиро в статия за списание Foreign Policy.

 

 

Еспертът описва хипотетичен сценарий върху следното: как «някога най-силният и успешен алианс в историята» ще се превърне «в празна черупка» и ще рухне в близките три години.

Боевые корабли НАТО в Черном море. Архивное фото

Според него, разпадът на НАТО ще се извърши болезнено. Той ще започне, според сценария, скоро след инаугурацията на Тръмп, чието отношение към алианса ще бъде толкова нестабилно, както и цялата негова предизборна кампания. На този етап президентът се е обкръжил с министри, подкрепящи НАТО, той увери Тереза Мей от Великобритания в лоялност, но скоро Тръмп внезапно ще промени курса си и отново ще започне да критикува съюзниците и да нарича военния блок остаряла организация.

 

 

На първо време с алианса всичко ще бъде както преди: американските войски ще останат в Европа, самолетите ще продължат да патрулират в Прибалтика, а войниците и по-нататък ще участват в учения на НАТО.

 

 

Нещо повече, Тръмп ще успее в някаква степен да укрепи алианса, защото европейците ще увеличат разходите си за отбрана, ще преразгледат механизма за сътрудничество във военната сфера и ще обявят борба с тероризма като основна цел на алианса по настояване на американския президент.

 

 

Организацията ще запази символично значение, но на практика ще бъде ясно, че тя вече не работи.

 

Шапиро дава пример за горните си твърдения със «засилването на руската агресия» срещу Украйна в средата на 2017 г. Според него, НАТО ще осъди това, но няма да се сдобие с консенсус за нови санкции или за изпращане на войници от страна на членовете на алианса.

Дональд Трамп во время выступления в штаб-квартире центрального командования Вооруженных сил США во Флориде. 6 февраля 2017 года

САЩ ще бъдат твърде заети със строежа на стени на южната си граница, а Полша, Франция и Германия ще решат, че новият механизъм за отбрана на ЕС повече не подхожда за такъв вид задачи. В резултат именно ЕС ще започне да изпраща оръжие на Украйна и да тренира военните, в същото време НАТО ще обяви неутралитет, разсъждава Шапиро.

 

 

 

Освен това, през 2018 г. в Египет ще се случи нов преврат заради крах на икономиката.

 

Той ще доведе до това, че по крайбрежието на Гърция и Италия ще се окажат стотици хиляди бежанци от Египет. НАТО отново ще се опита да действа — в частност, ще продължи да връща в родината лодките с мигранти по аналогия с операциите в Средиземно море през 2016 г. Но страните от Източна Европа, недоволни от неутралитета на алианса за Украйна, ще се откажат да подкрепят инициативата на алианса. САЩ няма да заемат страна в конфликта, в резултат никакви мерки така и няма да бъдат предприети, пише Шапиро.

 

 

Що се отнася до Близкия Изток, то през 2019 г. експертът счита, че ще има преврат в Багдад, зад който ще стои Техеран.

 

Според автора, Иран ще организира това в отговор на обиските от американците на иранските кораби в Персийския залив. Иранците ще настояват американската войска да напусне Ирак, а в същото време съвместните сили на Ирак и Иран ще атакуват турските войски в иракски Кюрдистан и ще започнат да въоръжават кюрдското опълчение в югоизточна Турция.

Кандидат в президенты США Дональд Трамп. Архивное фото

При това Турци, член на НАТО, ще призове алианса да задейства член пети от устава на организацията, да признае действията на Иран за агресия и да помогне на своя съюзник. Голяма част от европейските членове на алианса ще се откажат от него, което ще доведе до оставката на Йенс Столтенбег. Военният чиновник ще заяви, че няма смисъл да ръководи организация, която не реагира на молбата на собствените си членове.

 

След това, според сценария на Шапиро, генерален секретар  ще стане бившият канцлер на Германия Герхард Щрьодер. Неговото назначение ще бъде приветствано от Русия, тя от своя страна ще заяви, че не възразява Черна гора и Сърбия за влязат в НАТО. Но Щрьодер няма да успее да изкара алианса от неговия упадък.

 

 

Болшинството европейски участници, недоволни от това, че лидерът на организацията поддържа добри отношения с Русия, ще изпрати своите щабни офицери под командването на ЕС.

 

В резултат ученията на НАТО ще спрат да се провеждат, бюджетът няма да се изпълнява, а много страни ще спрат да присъстват на срещите на върха на алианса, разсъждава авторът.

 

На всички ще стане ясно, че алиансът се е разпаднал, отбелязва авторът.. В продължение на много години членовете на НАТО няма да успеят да се договорят по много въпроси и ще забравят за най-главното: за необходимостта да се спазват задълженията, които се отнасят до безопасността помежду им, счита авторът.

 

 

Той е убеден, че именно при Тръмп солидарността между членовете на алианса ще бъде окончателно унищожена — неговият призив «Америка над всичко» ще доведе до това, че съюзниците на НАТО повече няма да искат да имат нищо общо с военния алианс на Вашингтон.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;