Броят на кибератаките в интернет в края на миналата година е нараснал с 4 % в сравнение със съответния период от 2015 г., главен източник на кибератаките е САЩ.

 

Това съобщи в сряда доклада «Ситуацията в интернет-сигурността» американската компания Akamai Technologies — собственик на сървъри за съдействие в управлението на най-посещаваните сайтове в интернет.

 

«Три държави са основният източник на кибератаките, — се посочва в изследването. — САЩ имат 24 % от DDoS-атаките, Великобритания — 10 % и Германия — 7 %. На четвърто място в списъка е Китай с 6 %.

 

 

«DDoS-атаките са с мощност 300 гигабита в секунда и са много чести, — се отбелязва в доклада. — Седем от 10  DDoS-атаки с мощност над 300 гигабита в секунда са най-мощните от всички възможни, които са фиксирани от компанията — те са извършени през 2016 г. Три подобни атаки са извършени в края на миналата година».

 

В сравнение със същия период на 2015 г. броят на атаките с мощност 100  гигабита в секунда и повече се е увеличил на 140 %.

 

От 12 най-крупни DDoS-атаки, регистрирани в миналата година, пет са имали за крайна цел СМИ и компании, занимаващи се с развлечения, също толкова — с компании, занимаващи се с игрален бизнес, две — с компании, работещи в сферата на високите технологии и разработката на компютърни програми.

 

Най-силната кибератака е била организирана на 15 октомври, нейната мощност е била 517 гигабита в секунда. В доклада не се посочва кой е бил нейната цел.

 

По данни на доклада, средно върху всеки мрежов ресурс в края на 2016 г. са били осъществени по 30 кибератаки.

 

«В края на миналата година тази цифра остава стабилна и служи като доказателство за това, че след първата кибератака е голяма вероятността тя да бъде повторена, — се посочва в доклада. — Някои организации са подложени практически на постоянни атаки — от три до пет атаки в денонощие».

 

 

Тагове: ; ; ; ;