Победата на Тръмп засили тези тенденции в международната политика, които за руснаците вече бяха очевидни и които направляваха поведението им в миналите години, пише Сергей Караганов за Die Welt.

 

Една от тези тенденции е деглобализацията.

 

Тя се лансира от самите сили, които преди това форсираха глобализацията, но после поискаха да се дистанцират от нея, когато им се наложи да осъзнаят, че други печелят от това повече, отколкото самите те.

 

Смяната на властта в Европа и Азия ще продължава, макар и в по-бавни темпове, отколкото в последните десетилетия. В обозримо бъдеще Китай ще действа наравно със САЩ, Европа и ЕС. Надявам се това да не завърши с крах, а да доведе до по-устойчив, стабилен и здрав ЕС.

 

Съперничеството между САЩ и Китай в бъдеще ще определя отношенията между тези две държави.

 

Конфронтацията между Русия и Запада ще продължава и в бъдеще, но постепенно ще стихва. Тази конфронтация е причинена от «ревизионистичната» съпротива на Москва, както и на другите нови играчи, да играят по тези правила, които Западът установи след своята видима победа през 90-те години. Конфронтация, която още повече се изостри в резултат на «реваншистките» опити на Запада да извоюва тези позиции, които той стремително изпусна.

 

Битката между «ревизионисти» и «реваншисти» се усложни допълнително и достатъчно тревожно, дори опасно. Идването на Хилъри Клинтън в Белия дом само още повече влоши ситуацията.

 

Доколкото тя е олицетворение на либералните интервенционисти, а също на неоконсервативния елит, които всички без изключение претърпяха поражение и жадуваха за реванш или поне за възможност да докажат, че са били прави. Дори ако Клинтън беше малко по-понятен играч и политик с предсказуема величина, «нейната» Америка не би целяла баланс на силите.

 

Портреты Дональда Трампа и Владимира Путина в пабе Union Jack в Москве

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;