Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис счита, че изграждането на партньорските отношения между Русия и страните от НАТО трябва да се води от позицията на силата. Изявлението бе направено, както съобщи агенция Bloomberg, в сряда по време на срещата с министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел, на която среща участва и българският военен министър от служебния кабинет.

През 2007-2010 г 4-звездния генерал Матис оглявяваше командването на въоръжените сили на САЩ. Едновременно с това — през 2007-2009 г. той бе върховен главнокомандващ на Стратегическото командване на НАТО, отговаряйки за разработването на нови концепции за бойното прилагане силите на алианса.

 

Преминалата среща е първата министерска такава за НАТО след избирането и инаугурацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Според думите на дипломатически източници от различните мисии на страните от алианса в Брюксел, главната цел на тази среща е била обмяната на успокояващи сигнали между Вашингтон и европейските столици.

 

 

Служебният министър на отбраната Стефан Янев е на посещение в Брюксел, за да участва в двудневната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която започна на 15 февруари, в Брюксел, Белгия, съобщи Министерството на отбраната на България.
По време на първото работно заседание министрите на отбраната ще обсъдят цялостното състояние на Алианса, приоритетите и бъдещото развитие на съюза. Дискусията ще обхване и постигнатия напредък по изграждането на модерен възпиращ и отбранителен потенциал на НАТО, особено подхода на Алианса към предизвикателствата от Юг.

Работната вечеря на министрите на отбраната ще бъде посветена на въпроси, свързани със засилване на трансатлантическата връзка, политиката за споделяне на отговорностите и тежестите между страните-членки и изпълнението на ангажимента за повишаване на разходите за отбрана. Участие във вечерята ще вземе и Върховният представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Фредерика Могерини.
По време на втория работен ден, 16 февруари, ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с изпълнението на решенията от срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава и ще се проведе заседание на Комисията НАТО-Грузия. На него ще бъдат разгледани отбранителната реформа в страната и прилагането на Съдържателния пакет НАТО-Грузия.

В рамките на международния форум министър Стефан Янев ще проведе двустранна среща с министъра на отбраната на Италия Роберта Пиноти.

 

Тагове: ; ; ; ;