Във Финландия се увеличи броят на съмняващите се в необходимостта от влизането на страната в НАТО. Това пише Интерфакс, позовавайки се на Yle.

28 % от респондентите, участващи в допитването до общественото мнение, проведено от социологическата фирма Taloustutkimus, не са успели да отговорят следва ли Финландия да влезе в НАТО или не. През лятото на 2013 г. неуверените са били 20 %, това следва от резултатите от обнародвания в сряда резултат от допитването.

 

В същото време значително е намалял броят на жителите, които не подкрепят влизането на страната в НАТО. През 2013 г. влизането в алианса не е било одобрено от 63 % от населението, през 2017 г. «за» са били 51 %.

 

Броят на привържениците на влизането на страната в алианса се е увеличил от 17 % през 2013 г. до 21 % през настоящата година.

 

Според научния сътрудник от факултета по международна политика от университета в Tampere Мати Песу, броят на неуверените в необходимостта за влизане на страната в НАТО се е увеличил с идването на власт на президента на САЩ Доналд Тръмп.

 

«НАТО фигурира в изявленията на Тръмп така, че бъдещето на алианса не се поставя под съмнение, но става ясно, че върху това се мисли. Последното без съмнение оказва влиянието си, защото бе широко отразено от медиите», — отбелязва Песу.

 

 

 

Тагове: ; ;