Руски военни самолети в края на миналата седмица са извършили опасни маневри над американския ракетен есминец Porter в Черно море. Това потвърди в разговор с кореспондента на ТАСС официалният представител на Министерството на отбраната на САЩ подполковникът от сухопътните войски Мишел Балданз.

 

Според изложените данни, «няколко индиценти от подобен род» с участието са поредица руски военни самолети са се случили «в Черно море близо до есминеца Портър на 10 февруари».

 

Командирът на есминеца е счел действията на руските военни летци за «небезопасни и непрофесионални», заяви представителят на Пентагона. Според него, екипажът на есминеца «e поискал по радиовръзката информация от всички руски самолети, но не е получил отговор».

 

Освен това, «руските летателни апарати на са били с включени транспондери», — добави Балданз.

 

Според него, «такива инциденти предизвикват тревога, защото могат да доведат до произшествие или някакъв технически пропуск».

 

Балданз заяви, че есминецът Портър се намира «в международните води на Черно море» до завършване на военните учения Sea Shield («Морски щит»). Корабите и самолетите на ВМС на САЩ «действат рутинно» в Черно море в съответствие с международното право и стандартите за сигурност, добави представителят на американското Министерство на отбраната.

 

По данни на представителя на Европейското командване на ВС на САЩ капитан Дани Ернандес, били са фиксирани три инцидента с участието на есминеца Портър. В първия случай до американския кораб се били приближили два руски бомбардировача Су-24, във втория — един Су-24, в третия — Ил-38, който се използва срещу подводници.

 

България  участва в международно военно учение в Черно море през февруари заедно със 7 други страни, гласи съобщение на румънските военноморски сили.
В «Морски щит 17» са включени приблизително 2,8 хил. военни от седем страни членки на НАТО (България, Румъния, Гърция, Турция, Канада, Испания, САЩ и Турция), както и от Украйна.

 

По време на обучението се извършват стандартните процедури на Алианса срещу въздушни, подводни и сухопътни атаки с помощта на 11 надводни съдове и 4 самолета от Румъния, както и подводница, 5 военни кораба и 6 самолета от чуждестранни партньори

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;