Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил убит в Малайзия. Информацията беше потвърдена от местната полиция.

 

По данни на южнокорейска телевизия, 45-годишният Ким Чен Нам е бил прободен с отровни игли на летището в Куала Лумпур от две жени, които са успели да избягат. Смята се, че те са агенти на Северна Корея, съобщи БНР.

Представители на малайзийската полиция са заявили пред агенция Ройтерс, че неидентифициран мъж от Северна Корея е починал на път за болницата от летището на Куала Лампур, но самоличността му не е потвърдена.
Дълго време Ким Чен Нам беше смятан за вероятен наследник на покойния лидер Ким Чен Ир. През 2001г. беше задържан при опит да влезе в Япония с фалшив паспорт, след което изпадна в немилост. От тогава живееше в чужбина, предимно в Макао.

Правителството на Съединените щати вярва, че братът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е  убит в Малайзия от севернокорейски агенти. Това предаде Ройтерс, като се позова на американски правителствен източник. Източник от южнокорейското правителство също потвърди по-рано, че Ким Чен Нам е убит в Малайзия, но не даде повече подробности.

Министерството на външните работи на Южна Корея обяви, че не може да потвърди информацията, а разузнавателните служби на страната не бяха открити за коментар. Пожелалият анонимност американски правителствен източник посочи, че не бива да се изключва версията Ким Чен Нам да е убит с отровна писалка.

Тагове: ; ; ; ; ; ;