Разузнавателният кораб на ВМФ на Русия «Виктор Леонов», забелязан във вторник в международните води около Източното крайбрежие на САЩ, се е приближил на 64.4 км до териториалните води и се намира близо до базата на подводния флот на американските ВМС в щата Кънектикът. Това предаде телевизия Fox News.

 

Според източници на телевизията, «Виктор Леонов» не е влизал в териториалните води на САЩ и се намира в режим патрулиране.

 

Както твърди Fox News, в Пентагона очакват корабът да продължи да се движи на юг около Източното крайбрежие и да се върне в Карибско море.

 

Според телевизията, американците във вторник са засекли кораба, когато той се е намирал на 112.7 км от бреговата ивица на щата Делауеър и се е движил на север със скорост 10 възела. Това означава, че «Виктор Леонов» е плувал в международни води и не е влизал в териториалните води на САЩ.

 

Териториалните води на САЩ са на разстояние 22.2 км от крайбрежието.

 

ВМС и палубната авиация на САЩ не са предприели никакви действия по отношение на разузнавателния кораб на ВМФ на Русия, уточнява телевизията. Според наличните данни, в Атлантическия океан около бреговете на САЩ са дислоцирани четири американски кораби. Техните екипажи не са получили заповед да заглушават средствата за следене и да прихванат сигналите от борда на «Виктор Леонов». В региона, в който е забелязан, няма американски самолетоносач.

 

По данни на друг източник, «Виктор Леонов» за последен път се е появявал около бреговете на САЩ през април 2015 г. Според оценката на американските военни, този вид кораб е предназначен за прихващане на радиосъобщения, различен вид комуникации и проучване на параметрите на сигналите.

 

Даденият тип, от проект 864, е трето поколение кораби, разработени в СССР през 1980-те години.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;