Членовете не Палатата на представителите на Конгреса на САЩ – демократите Джон Кониер и Елайджа Камингс – изпратиха молба до ФБР  и Министерството на правосъдието за провеждането на “пълен закрит брифинг” относно действията на Майкъл Флин, който напусна в понеделник поста помощник на президента по националната сигурност. Това съобщи CNN.

 

 

“В Конгреса трябва да знаем кой одобри действията на Флин, кой ги допусна, а после му даде достъп до секретната информация за националната сигурност, независимо от съзнанието, че това е рисковано – обясняват искането си демократите.  – Трябва да знаем кой още в Белия дом е заплаха за нашата национална сигурност”.

 

Законодателите посочиха, че искат да се проведе брифинг не по-късно от четвъртък.

 

Флин подаде оставка в понеделник вечерта.

 

Причина за решението му, според него, е това, че “непреднамерено е предоставил на новоизбрания вицепрезидент на САЩ и на други представители на Белия дом непълна информация, касаеща телефонния разговор с руския посланик”.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие оставката на Флин и назначи генерал-лейтенанта в оставка Кит Келъг за изпълняващ длъжността помощник на държавния глава за национална сигурност.

 

Вестник The Washington Post миналата седмица съобщи, че Флин месец преди инаугурацията на Тръмп е обсъждал по телефона антируските санкции с посланика на РФ във Вашингтон Сергей Кисляк. Изданието твърди, че в Белия дом някои считат, че преговорите на бъдещия помощник на президента с руския посланик са нецелесъобразни и потенциално неправомерен сигнал за Москва, че санкциите могат да бъдат отслабени.

 

 

Кремъл по-рано опроверга тази информация.

 

Прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков отбеляза, че “е имало някакви разговори между Флин и Кисляк, но това по-добре може да се потвърди от МВнР”.

 

“Във всичко останало информацията не е вярна”, — каза представителят на Кремъл по молба да се коментира наистина ли руският посланик и помощникът на Тръмп са обсъждали темата за санкциите.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;