Избори срещу популистите могат да се печелят, заяви в Брюксел новият президент на Австрия Александър ван дер Белен,съобщи кор. на БНР от Брюксел. Заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер той призова политиците във Франция и Холандия да не се поддават на евроскептичната реторика.

 

73-годишният Алексанър Ван дер Белен заяви, че е спечелил втория тур на изборите за държавен глава на Австрия срещу крайно-десния кандидат Норберт Хофер благодарение на младите избиратели и кампанията в интернет:

Възможно е да спечелиш срещу десните популисти. Това трябва да се набие в ума на моите колеги от всички страни в ЕС, особено на тези от Франция и Холандия. Трябва да си луд, за да вярваш, че старомодният държавен суверенитет от 30-те години на 20 век дава повече сила на страната ти, отколкото членството в Евросъюза. Не е нужно да си особено интелигентен, за да разбереш това.

Ако искате да победите популистите, не повтаряйте техните послания,
също посъветва френските и холандски политици председателят на Еврокомисията.
Парламентарните избори в Нидерландия са насрочени за 15 март, а първият тур на президентските във Франция ще бъде на 23 април. Статистическите прогнози дават голяма популярност на антиевропейските политици Херт Вилдерс и Марин Льо Пен.

Тагове: ; ; ; ;