Новите ракети за авиацията, за създаването на които увери президентът на Украйна Петро Порошенко, всъщност са неуправляеми боеприпаси, разработени от СССР преди повече от 60 години.

 

Това сподели главният редактор на списание «Арсенал Отечества» Виктор Мураховский, отбелязвайки, че в Русия те отдавна са заменени с по-съвременни образци.

 

57-милиметровата неуправляема авиационна ракета С-5 влезе на въоръжение през 1955 г. и имаше над десет различни модификации.

 

Но С-5 имаше посредствени характеристики по отношение на точността, вероятното отклонение на ракетите беше 0.35 %. През 1971 г. те бяха заменени с 80-милиметровите С-8: по-мощни, далекобойни и точни.

 

С-5 бяха изпратени на съхранение заедно с пусковите установки за тяхното използване.

След разпада на СССР част от боеприпасите се оказаха в Украйна, където те постепенно станаха напълно негодни.

 

Според Мураховский, украинските военни са имали проблеми с продължаването на срока на годност на старите боеприпаси, което се е превърнало в причина за «разработването на нови ракети».

 

«Всяко военно оборудване има определен срок на годност. Той отдавна изтече за намиращите се в Украйна управляеми ракети, сега изтича и за неуправляемите ракети и дори за артилерийските снаряди.

 

По-рано Украйна канеше руските специалисти, за да се продължи срокът на годност на боеприпасите, но сега, когато всички военно-технически връзки между страните са прекъснати, няма такава възможност. Киев няма даже възможност да провери изправността на ракетите, защото той няма специалисти», — заяви експертът.

 

 

Според Мураховский, ракетите, за които говори Порошенко са малка партия С-5, произведена от «Укроборонпромом», за да може Киев да заяви за създаването на оръжейна новост.

 

Възможности за серийното производство дори на такива стари боеприпаси няма в Украйна, защото по време на СССР републиката не е имала пълен цикъл за тяхното производство, каза той.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;