Проектът е икономически неефективен в момента, в близко бъдеще няма никакъв шанс да се случи, категоричен е Петър Кънев

 

Проектът „Бургас – Александруполис“ изпадна от окончателния вариант на предизборната платформа на БСП. Така бургаските социалисти успяха да се преборят проектът за петролопровода да не присъства сред предизборните обещания на партията.

Новината съобщи в интервю за „Флагман“ водачът на листата на червените за областта Петър Кънев:

 

„Буквално преди час гледах последния вариант след Конгреса на партията — „Бургас – Александропулис“ го няма никъде като проект.“
Припомняме, че на най-висшия партиен форум преди десет дни в частта „енергетика“ бе записано следното:

 

„Държавна подкрепа за развитие на големите български енергийни инфраструктурни проекти – АЕЦ „Белене”, Бургас – Александруполис и газови връзки и коридори с доказана икономическа активност”.
Петър Кънев припомни, че Конгресът обаче е гласувал допълнителна възможност — работна група да преработи предизборната платформа. И така в последния вариант е записано така:

 

„Държавна подкрепа за големите български енергийни инфраструктурни проекти – АЕЦ „Белене“, директна газова връзка с Русия и всички останали проекти с доказана икономическа ефективност“.
Преди дни след въпрос на „Флагман“ лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази мнение, че платформата, приета на Конгреса, не следва да се преработва.

 

Това обаче се е случило след натиска на бургаските бесепари. Междувременно в понеделник се състоя и малък протест в града по темата.
В новия текст все пак е записано „всичко останали проекти с доказана икономическа ефективност“. Петър Кънев обаче е категоричен, че „Бургас – Александруполис“ не е сред тях.

„Мога определено да ви кажа като икономист и мениджър, че „Бургас – Александропулис“ към днешна дата, а и в близко бъдеще няма никакъв шанс по простата причина, че и руската страна вече не го желае. Икономически неефективен е при цена на петрола, каквато е в момента. Има огромен излишък на енергоресурси в региона, огромна конкуренция, все по-трудно се намират пазари при тези цени на петрола и нефтопродуктите и просто не излизат сметките. Като добавите, че имаме решение от три общински референдума – че не е желан този проект, определено мога да ви кажа, че на този етап темата „Бургас – Александропулис“ трябва да бъде забравена“, успокои Кънев.

Източник: Епицентър

Тагове: ; ;