Швейцария одобрили мярката, позволяваща на трето поколение мигранти  да станат по-лесно граждани на страната, съобщи Франс прес. Предложението за облекчаване на правилата за получаване на гражданство е било одобрено на референдума и по двата критерия, които се изискват. То е получило мнозинството от подадените гласове, както и подкрепа от мнозинство от 26-те кантона в страната.

Критиците на промяната на правилата, смятат, че тя ще доведе до даване на паспорти на повече мюсюлмани и до ислямизация на страната, предаде БНР.

 

Депутатът от Швейцарската народна партия (Демократичен съюз на центъра — разполагаща с най-много депутати в долната камара на парламента) Жан-Люк Адор, съпредседател на комитета против опростяване на натурализацията, призна поражението си пред камерата на Ер Те Ес.

Бяхме сами срещу всички, изтъкна той.

 

Комитетът беше залепил пред гарите и много посещаваните места в градовете афиши с изобразена на тях жена с никаб и надпис: «Безконтролни натурализации? НЕ».

Правителственият проект има единствено за цел да ускори и да направи по-евтина процедурата по придобиване на швейцарско гражданство от внуците на имигранти. Той изключва всяко автоматично получаване на гражданство.

Тагове: ; ; ; ;