В околностите на калифорнийския град Ороуил бяха евакуирани около 130 хиляди човека. Под заплаха от разрушение се оказа най-голямата язовирна стена в страната.
Заради проливните дъждове и снеговалежа нивото на водата в реките рязко се покачи, конструкцията на язовирната стена е ерозирала, а грамадния теч на вода доведе до допълнителни повреди.
Хиляди хора напускат околностите на град Ороуил щата Калифорния, където започна разрушаването на най-голямата язовирна стена в САЩ.
Местните власти обявиха спеша евакуация на жителите на града.
«Обявена е спешна евакуация на ниските части на град Ороуил, а също на райони долу по течението на реката. Това НЕ Е учебна тревога. Това НЕ Е учебна тревога», — се съобщава на официалната страница във Фейсбук на окръг Бют в Калифорния.

По данни на телевизия  KCRA, в градовете и населените места, в които се провежда евакуацията, са фиксирани случаи на мародерство. По думите на офицер от полицията, в град Ороуил са задържани няколко правонарушители

Понастоящем около 130 хиляди човека са били извозени от населените пунктове Лайв Ок, Мерисвил, Уитленд, Пламас Лейк, Оливхерст, Гридли, Ороуил, Юба-сити.

 

 

Силните дъждове доведоха до ерозия на язовирната стена, от което може да последва разрушаване на цялата конструкция.

 

Шерифът на окръга заяви, че разрушаването на авирийния преливник може да доведе до «неконтролируемо изхвърляне на вода от езерото Ороуил» .

 

За да се избегне аварията изхвърлянето на водата е било усилено до 2.8 хиляди куб. м. в минута.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;