Електронната база данни на Държавния департамент, в която ще се съхраняват сведенията за лицата от други държави, които са подали молба за влизане в САЩ като бежанци, не е достатъчно добре защитена и е подложена на сериозен риск от хакерска атака. Това съобщи в четвъртък телевизия Fox News, която е успяла да се запознае с доклада на главния инспектор от външнополитическото ведомство.

Според информация от телевизията, в документа има заключение, според което базата данни в продължение на много години е съществувала без провеждането на проверки за съответствие със стандартите за киберсигурност, във връзка с което няма никаква гаранция, че сведенията, съдържащи се в нея, са достоверни и не са били по някакъв начин фалшифицирани

 

 

Както съобщава за телевизията източник от правителството на САЩ, разследването е показало, че през 2016 г. неизвестни лица са успели да поставят в системата програма, която потенциално би могла да направи базата данни уязвима за вируси. Един подобен инцидент вече се е случвал през 2013. Както пояснява телевизията, сигурността на базата данни е важна още и затова, че в нея се съдържа секретна информация, събирана в резултат на проверките на лица, които искат да попаднат в САЩ като бежанци.

 

На свой ред изпълняващият задължението ръководител на пресслужбата на Държавния департамент Марк Тонър заяви за Fox News, че ведомството «неотдавна е завършило две независими проверки» на системата, за която става дума.

 

 

В резултат «не са били установени никакви доказателства», че съдържащите се в нея база данни «когато и да било са били променяни или са били подлагани на взлом», каза той.

 

 

 

 Както съобщава телевизията, независимо от това, че доказателства за взлом не са открити, наличието на уязвимост, открито при проверката на системата, би могло да послужи за американските власти като допълнителен стимул за спиране на 120-дневната програма за разполагане на бежанци в САЩ.

На 27 януари президентът  Доналд Тръмп подписа указ, който установи забрана с продължителност 90 дена за допускане в САЩ на граждани от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

 

На 3 февруари федералният съд в Сиатъл, който разглежда иска на властите в щатите Вашингтон и  Минесота, насочен срещу имигрантския указ, въведе временна забрана за неговото изпълнение, действаща в мащабите на цялата страна. Министерството на правосъдието на САЩ впоследствие обжалва решението в апелационния съд в Сан Франциско.

 

В четвъртък съдът отклони жалбата, оставяйки по такъв начин в сила решението на по-долната инстанция за временната забрана за изпълнение на указа.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;