Група сенатори от САЩ имат намерение на 8 февруари официално да внесат за разглеждане законопроект, на базата на който президентът на САЩ Доналд Тръмп може да отмени санкциите срещу Русия само с разрешението на Конгреса. Както съобщи CNN, документът с автори републиканците Линдси Греъм и демократът Бан Кардин се ползва с широката двупартийна подкрепа на Капитолийския хълм.

 

Законопроектът носи името «Акт за оценка на отношенията с Русия» и е разработен в случай, че Тръпм реши да отслаби ограничителните мерки, въведени срещу Москва с укази на екс-президента Барак Обама. Според сведения на телевизията, документът «ще изиска от Белия дом да се подготви доклад с подробни обяснения, а именно: защо Тръмп се стреми да отмени санкциите, а също ще установи 120-дневен период, по време на който Конгресът ще може да гласува против отмяната на санкциите.

 

Един от авторите на законодателната инициатива — сенаторът-републиканец Марко Рубио — твърди, че болшинството от колегите му са за запазване на наказаелните мерки срещу Русия, докато не бъдат изпълнени минските съглашения за регулиране на конфликта в Украйна.

 

«Ако възникне реална заплаха от сваляне на санкциите при липсата на уважение към суверенитета на Украйна и спазване на условията на споразумението, то ние можем да съберем достатъчно гласове, за да одобрим в Сената законопроект и да получим такова болшинство, което президентът няма да може да преодолее с помощта на своето вето», — заяви Рубио в интервю за CNN.

 

Съавтор на документа е един от главните критици на Русия в Конгреса на САЩ — сенаторът-републиканец Джон Маккейн, както и демократите Клер Маккаскъл и Шеруд Браун. За запазването на санкциите срещу Москва по-рано заявиха и шефът на сенатския комитет по международните въпроси републиканецът Боб Коркър. На този етап не е ясно кога ще се проведе обсъждането на новия законопроект, както и времето за гласуването му. CNN не уточнява дали се готви аналогична мярка и в Палатата на представителите.

 

Голяма част от санкциите към Русия бяха въведени от Обама с помощта на президентски укази, които не се нуждаят от одобрението на Конгреса. По такъв начин Тръмп може да отмени всички укази с помощта на същите методи и без съгласието на законодателната власт.

 

По-рано Тръмп заяви, че планира «за известно време» да остани ограничителни мерки срещу Русия в сила.

 

По време на пресконференция в края на януари в Белия дом, отговаряйки на въпрос за възможната отмяна на санкциите срещу Москва, той заяви, че «на този етап е рано да се говори за това».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;