За поредна година инициативен комитет организира протестно шествие «Без нацисти по улиците ни», съобщи БНР. Стотина младежи  преминаха от НДК до Столичната община с настояване да бъде забранен «Луков марш», насрочен за 18-ти февруари.  Според антифашистите, включили се в днешната проява, генералът е спорна личност в българската история и не бива ксенофобските настроения и риторика да се допускат.

 

Това е грозното лице на национализма, което не би трябвало да има публични прояви, заяви протестираща.

Шествието, което е известно като «Луков марш», тази година ще е на 18 февруари и ще го комбинират с честването на Васил Левски. За нас това е кощунство — човекът, който е казал: «Братство и равенство за всички без значение на вяра и народност», да бъде приравняван до един генерал, който е открит поддръжник на Хитлер по време на Втората световна война, допълни друг участник в протеста.

 

Шествието срещу «Луков марш» тази година е с международна подкрепа от група младежи от Гърция с качулки и кърпи на лицата. Организаторите обясниха, че искат де демонстрират обединение, тъй като на  «Луков марш» идват да «откровени неонацисти от някои забранени организации в Европа».

Тагове: ; ; ;