Великобритания изпрати в Черно море есминец в качеството му на сигнал към Русия, но е съмнително, че Москва е възприела появата около своите брегове на този кораб от слабеещия британски флот сериозно, пише Майкъл Пек за The National Interest.

Британский военный корабль HMS Defender. Архивное фото

По-рано британският вестник Daily Mail съобщи, че есминецът Diamond тип 45 «ще оглави тактическата групировка на НАТО и ще помогне за защитата на 650-те британски войници, участващи в секретните учения в Украйна».

 

Министърът на отбраната Майкъл Фелън, коментирайки за изданието изпращането на кораба, заяви, че Великобритания «изпраща сигнал» за готовност «да се поддържа суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна».

 

Но, пише авторът, е съмнително, че есминецът с 60-те морски пехотинци на борда ще повлияе по какъвто и да било начин на Москва.

 

Появата на Diamond в Черно море, според него, е само символичен жест, защото в случай на открит сблъсък единственият есминец, намиращ се около руското крайбрежие, ще бъде ликвидиран мълниеносно и няма да може да окаже никаква помощ на Украйна.

Турецкий военный корабль во время учений НАТО в Черном море, архивное фото

 Освен това, припомня Пек, такива есминци са известни с капризните си двигатели, които често отказват да работят в тропическите води.
«За щастие на британския флот, Черно море не е в тропиците», — иронизира той.

Заедно с това, твърди авторът, първата от времето на студената война поява в Черно море на британски военен кораб доказва активната външна политика на Обединеното Кралство.

 

За това свидетелства и участието на Кралските ВВС във въздушните операции в Ирак и Сирия или помощта на британските военни в обучението на украинските войници.

 

Британският кораб е бил изпратен в Черно море за военни учения, в които участват седем страни от НАТО и Украйна — (Sea Shield), проведени от 1 до 10 февруари.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;