Северна Корея изстреля балистиична ракета, която бе насочена и по-късно падна в Японско море. Ракетата не е успяла да стигне бреговете на Япония, изминала е около 500 км .

Ракетата е изстреляна от западното крайбрежие на Северна Корея, според японските власти не е успяла да достигне бреговете на Япония. Оръжието не е нанесло никакви материални щети. Токио остро осъди действията на Пхенян и определи изстрелването като » сериозен проблем». Премиерът на Япония Шиндзо Абе, който е на посещение в САЩ заяви, че Северна Корея действа «абсолютно неприемливо» с оглед на междусъседските отношения на двете страни.

Премиерът на Япония сподели следното:
«Северна Корея трябва изцяло да се съобразява с разпоредбите на ООН. По време на срещата ми с президента Тръмп, той ме увери , че Вашингтон винаги ще подкрепя Япония на 100%»

Това е първото подобно действие на Пхенян след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Изстрелването на балистичната ракета е проведено от полигона в провинция Пхьонан-Пукто. По последни данни ракетата е прелетяла около 500 километра. Според Южнокорейските власти максималният й радиус е около 4000 км.

Тагове: ; ; ; ;