Въпреки договореностите и инспекциите на наблюдателите от ОССЕ по разделителната линия, в Донбас престрелките продължават, причинявайки човешки жертви. От септември 2015 г. интензивността на огъня не спира.

 

В последните дни се наблюдава значително увеличаване на военните действия от страна на киевската хунта.

 

Войната в района не си е отишла. Нещо повече, в Донбас има вероятност от възобновяване на пълномащабните бойни дествия, смята Михаил Ремизов, председател на независимия Институт за национални стратегии. „Изкушен да разсече гордиевия възел е най-вече Киев. Военният баланс в зоната на конфликта се измести в полза на Военните сили на Украйна (ВСУ) и като нищо биха пристъпили към сценарий за блицкриг”, заяви анализаторът.

 

„Всички действия на президента Порошенко в момента са опит да съхрани властта си с помощта на псевдореформи”, твърди ръководителят на киевския Институт за стратегически изследвания „Нова Украйна” Андрей Ермолаев. Тази имитация ще продължи дотогава, докато не бъде намерена нова формула за решаване на проблема в Донбас – централен въпрос за политическото бъдеще на Украйна.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;