В неделя евакуират 72 хиляди жители на Солун, причината е провеждането на операция по обезвреждането на авиобомба от времето на Втората световна война, намерена на 4 февруари.

 

Вид на Белград, Сербия. Архивное фото

Бомбата се намира на дълбочина пет метра. Военните са направили заграждение на бомбата с чували с пясък. В неделя специалистите ще се опитат на място да извадят взривния механизъм от бомбата, а след това опасната находка ще бъде отнесена на полигон и унищожена.

Лондонский Сити. Архивное фото

 

Евакуират и бежанците от лагера Softex, съобщи министерството на миграционната политика.

 

«Те ще бъдат преместени в центъра на града. По молба на бежанците и мигрантите ще им бъде организирана екскурзия в археологическите музеи», — се казва в съобщението.

 

Евакуацията трябва да завърши в 10 ч сутринта, след това ще се пристъпи към обезвреждането на бомбата. Специалист в защитна дреха ще се спусне в ямата и с помощта на трима свои колеги ще започне измъкването на детонатора. След това ще започне изкопаването й. Тя ще бъде повдигната с кран от ямата, а на военен автомобил ще бъде откарана в полигон, където ще бъде взривена.

 

 

Операцията трябва да завържи към 6-7 часа.

Движението по пътищата по време на операцията ще бъде спряно.

 

Пътищата са отцепени с помощта на няколко хиляди полицаи и няколко стотици доброволци. Ще бъде спряно снабдяването с газ в района, където се намира бомбата.

Полицейский в Чехии. Архивное фото

Агенцията припомня също, че английската авиация от 1943 г. започва бомбардировките на обекти от пристаншището и  жп гарата в град Солун.

 

Но бомбите в Корделия вечерта на 5 декември 1943 г. са били хвърлени по погрешка, резултат от масираните бомбардировки е била гибелта на 500 мирни жители.

 

Тази бомбардировка не е била единственото престъпление на съюзниците в Гърция — на 11 януари 1944 г. по време на бомбардировките на пристанището Пирея в Атина са загинали около 700 мирни жители.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;