Президентът на САЩ Доналд Тръмп в нощта срещу сряда проведе своя първи телефонен разговор с турския лидер Ердоган. Разговорът продължи 45 минути.

 

«Президентът Тръмп заяви за подкрепата на САЩ за Турция в качеството й на стратегически партньор и съюзник в НАТО», — съобщи пресслужбата на Белия дом.

Реджеп Тайип Эрдоган. Архивное фото

За какво конкретно са говорили: кюрди, «Хизмет», ЦРУ

С изключение на точките за «стратегическото партньорство» и «съюзничеството», в официалните съобщения за разговора между Тръмп и Ердоган няма детайли и подробности.

 

Само общи фрази за «борбата с тероризма». Но турският телевизионен канал NTV, позовавайки се на собствени източници от обкръжението на турския премиер, отбелязва, че по време на разговора са били засегнати цяла поредица от важни теми.

Турецкая бронетехника на границе с Сирией. Архивное фото

Първо, Турция и САЩ са се договорили да действат съвместно в сирийските градове Рака и Ел-Баб. Двата града от 2013 г. се намират под контрола на ислямистите от ИД. Ел-Баб в момента от едната страна е блокиран от сирийската правителствена армия, а от другата — от турските войски. Кой и в коя от частите ще установи контрол в случай на успешен щурм — това е отворен и труден въпрос.

 

Второ, Ердоган е помолил Тръмп да не оказва подкрепа на сирийските кюрди от партията «Демократичен съюз» (PYD). Сирийските кюрди са основната болка на Анкара, тя ги счита за терористи и ги обвинява за връзки с турските кюрди от Работническата партия на Кюрдистан, ПКК.

 

Вашингтон по-рано снабдяваше PYD с оръжие и оказваше на организацията и друга подкрепа. Известен е дори случай, в който бойци от американския спецназ «от уважение към съюзника» са прикрепяли към униформите си eмблемите на «Сили на народната самоотбрана» — бойното крило на PYD. Когато снимките с емблемите бяха публикувани, в Турция се разрази грандиозен скандал.

 

Трето, Ердоган се е оплакал на Тръмп от организацията «Хизмет» и нейния лидер Фетхуллах Гюлен, който, според турските власти, стои зад опита за държавен преврат. Анкара отдавна се опитва да изтегли Гюлен от САЩ, но на този етап безуспешно. Гюлен има постоянно местожителство, а, според някои данни, лидерът на Хизмет може би е свързан с ЦРУ. Ако това се окаже така, то Вашингтон за нищо на света няма да предаде агента си.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;