Светлана Шаренкова 

Из изказване пред 49-тия конгрес на БСП

Днешното заседание на Конгреса се провежда в изцяло променена обстановка, в сравнение със заседанието през май 2016 г.

 

Еднополюсният световен ред, глобализмът и либералният капитализъм тогава сякаш нямаха алтернатива;

Между Запада и Русия назряваше нова Студена война;

 

Властта на ГЕРБ, Бойко Борисов и евроатлантическите лобита изглеждаше вечна!? България, Европа и светът вече са неузнаваеми.

 

В Съединените американски щати тежък крах претърпяха неолибералното статукво и глобалистката олигархия; Президентът Тръмп казва, че НАТО е морално остаряла организация и започна диалог с Москва;

 

Немислими неща допреди месец!

Но промяната в БСП трябва да продължи както в организационен, така и в идеен и идеологически план.

 
Подкрепям промените в Устава, предложени и обсъдени в партията. И ако сложим ръка на сърцето си, няма нищо ново в предложението за мандатността. Това е отдавна назрял проблем за елитите не само у нас – та дори Доналд Тръмп започва Договора си с избирателите с въвеждането на мандатност!

Другарю Миков, колеги, нима не помните, че тези промени бяха поставени на гласуване и почти бяха приети още на 48 конгрес на Партията.

 

Колкото за директния избор на Председател на партията, съм раздвоена – ще чуя дискусиите и ще гласувам по съвест.

 

Наред с радикалната промяна в Устава трябва да има и радикална промяна в Платформата на БСП. 

Защото днес, както винаги, да си ляв, означава да си радикален, да се противопоставяш на системата и на статуквото.

 

…Много говорихме за подоходното облагане. Не трябва да даваме заден ход. Ясно да заявим, че реално ще отменим антисоциалния плосък данък, а не да предлагаме полумерки. 

 

Черно на бяло да обявим, че ще построим АЕЦ „Белене“ и няма да отстъпим пред бъдещи коалиционни разговори.
Корупцията, картелите, монополите буквално изпиват кръвта на българина;

 

Така не са го правили бирници и лихвари в най-мрачните години на капитализма. Тази тема, другари, е автентично лява, НАША тема, а не на фармацевтични и петролни босове.

 

Длъжни сме да дадем конкретни, изпълними ангажименти и срокове за борба с корупцията, за борба картелите и монополите /но не само на думи/.
Днес, да си ляв, означава да си патриот! Да отстояваш националния интерес и националната идентичност.

 

И тук няколко думи за Русия. Русофилството не е просто емоция, то е част от българската национална идентичност вече няколко века.

 

В нашата Платформа трябва да се включи:

 

1. БСП ще отстоява философията на СПЕЦИАЛНИ ОТНОШЕНИЯ с Русия. Те са обусловени исторически, културно, духовно и социално. Ние имаме общ славянско-православен цивилизационен корен. Българите и русите са братски народи!

 
България е част от Европейския съюз и НАТО, но както ние се съобразяваме с правилата на тези съюзи, нека и те да се съобразят с реалността на нашите СПЕЦИАЛНИ отношения с Русия.

 
Нима Европейският съюз не се съобразява с отношенията, които традиционно съществуват между Великобритания и САЩ, Германия и Австрия, Гърция и Кипър, Испания и Португалия?!

 
Специалните отношения между Русия и България могат да бъдат само от полза за Европа. България можеше бъде мост, посредник между Брюксел и Москва. Но както в природата, така и в политиката, вакуум няма.
Срам ме е, когато виждам как Унгария /независимо от тежкото историческо минало/ има политическата смелост и се превръща в реален посредник между Европа и Русия. Не се съмнявайте, другари! Виктор Орбан ще извлече максимум ползи за своя народ и икономика.

 

Къде е България в този процес? Къде е БСП? Отново ли чакаме някой началник отвън да ни изкомандва?

2. Нека в Платформата ясно да запишем, че ако БСП управлява, ще използва правото на България и ще наложи ВЕТО върху санкциите срещу Русия!

 
Днес не е време само за констатации, че санкциите са несправедливи, неефективни и носят икономически загуби!
Днес е време за действие!

 
И нека бъдем честни и последователни!

 

Не може хора като другаря Вигенин — първия външен министър, който посети Киев след преврата в Украйна, който вдигна ръка за санкциите срещу Русия, днес да е носител на новата политика на БСП за сближаване с Русия.
Кой ще ни повярва?

3. БСП трябва ясно да заяви, че ще признае Крим като субект на Руската федерация. Ще признае волята на гражданите на Крим, които на Референдум пожелаха да се върнат в историческата си родина – Русия.

 
Това ще покаже, че не робуваме на идеологеми и чужди схеми, а се съобразяваме с политическите реалности. Между другото президентът Радев няколко пъти вече говори за това, а ние си мълчим!?

Със сигурност в тази зала ще има хора, които от криворазбрана лоялност към външни фактори, ще ни убеждават, че това е невъзможно, че не му е времето!

 
На тези другари ще припомня две фрази, събрали много философска и житейска мъдрост:

 

„Историята обича смелите“ и „Бъдете реалисти – искайте невъзможното“.

 

Нека променим политиката си радикално, а след това да изпълним обещанията си. Хората ще ни подкрепят!
Днес е времето. Утре ще бъде късно!

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;