Перспективите за изграждането на газопровода «Северен поток-2» предизвиква опасения в Украйна, че тя повече няма да може да получава пари за транзита на руския газ в Европа, пише Кенет Рапоза за Forbes.

Газовый трубопровод, Украина. Архивное фото

Доходът от транзита на газ в Европа, според оценката на властите, е около 10 % от бюджета на Украйна. Изчезването на този източник на доход ще бъде огромен проблем за украинската икономика, се казва в статията.

 

Заплахата е все по-явна, защото «Газпром» настоява да се построи «Северен поток-2» паралелно със «Северен поток», независимо от възраженията на Полша.

 

«Ако газопроводът бъде построен, Русия повече няма да се нуждае от нашия тръбопровад», цитира авторът ръководителя на украинския «Нафтогаз» Андрей Коболев.

 

 

Страните от Европа, както по всичко личи, смекчават позицията си за новия газопровод под натиска на собствените нефтени компании, твърди Рапоза. В частност, компаниите Shell и BASF считат, че тръбопроводът е необходим за доставката на руски газ за Северна Европа. В Южна Европа аналогична роля играе «Турски поток». По такъв начин броят на тръбопроводите се удвоява, което не оставя никаква надежда на Украйна за запази ролята си на транзитьор на газ.

 

 

 Здание Газпрома в Москве. Архивное фото

След встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп е малковероятно Вашингтон да се разтревожи сериозно за влиянието на «Северен поток-2» върху икономиката на Украйна, отбелязва авторът.

 

Проектът «Северен поток-2» предполага изграждането на два газопровода по крайбрежието на Русия през Балтийско море до Северна Германия. Максималната мощност на тръбопровода е 55 милиарда кубични метра газ за година. Газопроводът «Турския поток» ще премине по дъното на Черно море до Турция към страните от Южна Европа. Мощността на двата газопровода е 15,75 милиарда кубични метра в година.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;