Дворът на Кирилицата почита успението на свети Кирил на 14 февруари. В суетата на забързаното време, нови понятия и ценности се внедряват в обществото ни.Наближава 14 февруари, и навсякъде се появяват реклами с валентинки.

Чуждият католически празник някак незабелязано се промъкна в нашия свят, и без да забележим започнахме да го празнуваме.

 

Но именно на този ден, именно на тази дата, всъщност почитаме нещо много значително и важно за нас. Успението на Свети Кирил, един от братята, на които дължим азбуката си. И мястото, в което днес е възвеличено просветителското дело на солунските братя, ни напомня отново урокът и заветът оставен от предците ни, за непреходните и ценни неща, които остават през вековете.

Затова, на този ден, в първата някога българска столица- първопрестолната Плиска, в домът на азбуката ни- Дворът на Кирилицата, ще бъде почетенo делото на Свети Кирил.

Дворът на Кирилицата, като съкровищница и храм на ценностите ни, отново ще събере малки и големи, за да посрещнем заедно този празник, да се докоснем до величието на наследството си, и да помним и почитаме оставеното преди нас.

 

 

 

 

 

 

 

 

На 14 февруари, когато се навършват 1148 години от успението на Свети Кирил, вратите на храма на буквите ще се отворят широко за всички, които ще дойдат да почетат празника.

Сутринта под небето на Плиска ще започне с отслужване на молебен, който ще започне в 10:30. Разказ за неоценимия принос към славянския свят, а също и похвално слово за Свети Кирил Славянобългарски ще прозвучат пред паметниците на братята в Двора на Кирилицата, в първопрестолната Плиска, където някога цар Борис Покръстител български посреща учениците на първоапостолните братя.

 

 

Заслужено поднасяне на венци и споделено усещане за родност, ще ни припомнят, че сме народ, който има с какво да се гордее и носи отговорност пред миналото си.

 

 

Един 14 февруари, който не е свети Валентин, а денят, в който почитаме Свети Кирил, онзи, който заедно с брат си Методий, в пост и молитва създава славянската азбука и превежда свещените книги на Православната църква, дело, което пребъдва през вековете, което трябва да почитаме и помним, за да вървим своя път, знаейки кои сме.

 

Когато се раждат буквите ни, на които днес пишат всички славянски народи, чувствително са засегнати интересите на латинското духовенство, а битката за отстояване на нашата азбука е огромна, и завършва с успех- в името на знанието.

 

Днес духът на това дело е възвеличен в Двора на Кирилицата, където гордо се извисяват всички 30 букви на азбуката ни.

 

 

 

 

 

 

 

 

И ако времената на суета и лъжливи понятия, чужди ценности и празници, се опитват да изместят погледа от истинските християнски ценности, то културният феномен в сърцето на Плиска, Дворът на Кирилицата, днес се превръща в пристан на българщината, в храм на традициите. Домът на азбуката ни и съквовищница от миналото, за да ни събуди с любов. На 14 февруари, когато Православната църква почита успението на Свети Константин- Кирил Философ, в Плиска, Двора на Кирилицата ще събере всички българи и потомци на това дело, за да сподели празничния дух на нашия празник.

 

 

Дворът на Кирилита ни напомня, че имаме много по-скъпи и значещи празници, за да бъдем чуждопоклонници. Честит празник!

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;