Business Insider: НАТО няма шансове срещу Русия

Дата на публикуване: 11 02 2017, 05:10


Business Insider объяснил, почему у НАТО нет шансов против России
 Русия отново активизира войските си, провеждайки «внезапна проверка» на ВКС за подготовка «за военно време». Според Business Insider, подобни учения често се случват «на границата с НАТО без предупреждения и със заплашителни нотки».

Изданието припомня, че «през 2014 г. руският президент Владимир Путин заяви, че би могъл да завземе Киев само за две седмици».

 

През 2015 г. генерал от Чехия отбеляза, че Москва би могла да завземе Балтийските страни за два дена.

 

 

Разбира се, САЩ и НАТО реагират на ръста «на руската агресия» в региона: неотдавна те разположиха 80 танка в Полша, но това се случва твърде бавно. По данни на военния аналитик Майкъл Джонсън, срещу 80-те танка на НАТО съответстват 480 руски.

 

 

И дори ако САЩ задействат своята авионосна ударна група, на Москва би й било достатъчно да мобилизира една трета от своите въздушни сили, за да започне моментално бой.

 

В същото време около две трети от американските палубни изтребители F/A-18 Hornet не могат да летят, защото е налице намален бюджетът. С подобни неприятности се сблъскват самолетите от морската пехота.

 

Най-големият проблем си остават руските зенитно-ракетни комплекси, твърди изданието.

 

 

Както заяви през октомври експертът по руските и американски въоръжения Игор Сутягин от Кралския обединен институт за отбранителни изследвания, дори най-добрите, най-«невидимите» изтребители на САЩ и най-умелите пилоти трябва «да се проявят като гении», за да заобиколят ЗРК С-400.

 

ВВС на Америка и НАТО трудно ще се справят с подобна противоракетна отбрана.

 

Всъщност, в случай на конфликт американските войски ще трябва «за първи път от края на Втората световна война да се сражават без превъзходство в небето».

 

 

Докато подкрепленията на съюзниците пристигнат до Прибалтика от САЩ и се доберат до границата, за което може би ще са нужни шест месеца, руските сили ще заемат позициите си.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече алианса «остарял», но днес поведението на Русия доказва, че НАТО е актуална организация, както никога до сега от времето на края на студената война. Както и Обама, Тръмп призова всички съюзници да внасят своя дял в отбраната.

 

«Днес в Ню Йорк има повече полицаи, отколкото американски войници в Европа», коментира Майкъл Джонсън, призовавайки САЩ да действат по-активно.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий