70% от французите считат за необходимо кандидатът от партията «Републиканци» Франсоа Фийон да се откаже от участие в борбата за президентското кресло.

 

Такива са резултатите от публикуваното допитване до обществеността, проведено по поръчка на държавното радио FranceInfo от Odoxa.

 

Респондентите са отговорили на един от въпросите в анкетата, посочвайки, че «те имат лошо мнение за Франсоа Фийон».

 

Коментирайки данните, радиото подчертава, че «французите са произнесли окончателната присъда на Франсоа Фийон», чието име се свързва понастоящем с огромен скандал за разхищение на държавни средства чрез създаването на фиктивни работни места.

 

Допитването показва, че за свалянето на кандидатурата на Фийон са се изказали 53 % от попитаните от привържениците на десните и дясно-центристките партии.

 

Още по-голяма е групата на тези, които не считат за убедителни доводите на Фийон за неговата невинност — това са 79 % от французите и 61 % от привържениците на десните.

 

Само 25 % от запитаните имат «добро мнение» за Франсоа Фийон, докато в публикуваното допитване от 27 януари това са 38 %.

 

Отговаряйки на въпроса, кого бихте искали да видите като нов кандидат на десните на изборите, 50 % са посочили кмета на Бордо и бивш премиер и външен министър Ален Жюпе.

 

Той, обаче, два пъти заяви, че «при никакви обстоятелства няма да издигне кандидатурата си».

 

На второ и трето място са двама други представители на партията «Републиканци» — бившите министри Франсоа Баруен и Ксавие Бартран.

Допитването е проведено на 8-9 февруари, запитани са 1001 човека, статистическата грешка е в рамките на 1,4-3,1%.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;