Действащият капитан от морската пехота на САЩ Джошуа Уодел в статия за специализираното издание Marine Corps Gazette разкритикува отбранителната политика на американските власти и заяви, че руските въоръжени сили действат по-ефективно с по-малък бюджет.

 

Британские военные. Архивное фото

 

Според него, Пентагонът хвърля огромни разходи за отбрана и най-съвременни технологии, но изпуска от погледа си други параметри. В резултат военните компании получават неправилна оценка.

 

«Дойде вече времето, когато и ние, офицерите, ще трябва да приемем факта, че изгубихме войната в Ирак и Афганистан…Не успяхме да преобразуваме тактическата победа в оперативен и стратегически успех», — пише военнослужещият.

 

САЩ считат армията си за най-силна в света само на базата на гигантските вложения за отбрана, в същото време големият бюджет не гарантира военните успехи, се отбелязва в статията.

 

Скъпоструващият танк М1А1 може да се порази със снаряд за 20 долара, а многомилиардният авионосец — да се потопи от залп на ракета, посочва Уодел.

 

Той предлага да се сравнят резултатите от американските операции с резултатите, които постигат другите страни. В частност, Русия отделя за всички свои въоръжени сили два пъти по-малко, отколкото получават само ВМС на САЩ. Независимо от това, тя успя да постави Вашингтон в «неловко положение» в Сирия.

Военнослужащие парадных расчетов во время военного парада в ознаменование 70-летия Победы в Великой Отечественной войне
«Тази руска армия, която, според оценките на корпорация RAND, няма да може да бъде спряна в началния етап от конфликта в Балтика, дори с всички сили на НАТО, които се намират там», — добавя Уодел.
Той стига до извода, че американските въоръжени сили биха могли да действат по-ефективно и при скромен бюджет. Уодел призовава да се реформира системата на закупуване на въоръжение, да се проведе одит, за да се установят излишните разходи и да се привлекат на служба най-вече висококвалифицирани кадри.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;