Помощникът на президента на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин действително е обсъждал по телефона антируските санкции с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк, независимо от опровержението на информацията от страна на Белия дом. Това съобщи вестник  The Washington Post, позовавайки се на свои източници от администрацията на САЩ.

 

 

По техни данни, консултациите между Флин и Кисляк за въвеждането на ограниченията към Москва са се провели месец преди инаугурацията на Тръмп. Изданието твърди, че в Белия дом някои са считали преговорите на бъдещия помощник на президента и руския посланик за нецелесъобразни и за потенциално назаконен сигнал към Москва, че санкциите могат да бъдат отслабени.

 

 

 

В публикацията се отбелязва, че Флин в сряда в интервю за изданието е отричал факта, че са обсъждани ограниченията. Но на следващия ден негов представител, както пише изданието, е подчертал, че помощникът на президента «не помни да са обсъждани санкциите, но не може да бъде сигурен в това, че тази тема никога не е била повдигана» в разговора с посланика.

По данни на изданието, сътрудниците на Федералното бюро за разследване, ФБР, са подслушали телефонните разговори между Флин и Кисляк, дори продължват да ги проучват. Двамата, според представителите на ФБР, са обсъждали санкциите, но помощникът на президента не е давал явни обещания за тяхното отслабване след инаугурацията на Тръмп.

 

 

Но, както отбелязват източници на The Washington Post, Флин се е опитал да убеди Кисляк, че Русия не трябва твърде остро да реагира на санкциите, които екс-президентът на САЩ Обама вкара в края на миналата година. Помощникът на държавния глава, продължава изданието, е дал ясно да се разбере, че след инаугурацията на Тръмп двете страни могат да обсъдят някои ограничения.

 

 

«Кисляк е останал с впечатлението, че санкционният режим ще бъде преразгледан след известно време»,  — споделил събеседникът за изданието.

Опровержението на Белия дом

 

По-рано прессекретарят на Белия дом Шон Спайсер заяви, че Флин е провел в края на миналата година телефонен разговор с Кисляк. По време на разговора двете страни, според Спайсер, са обсъждали организирането на телефонен разговор между президента на РФ Владимир Путин и Тръмп след инаугурацията на последния.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;