Новата администрация на САЩ има по-балансирана оценка върху случващото се в Украйна, това счита посланикът на Русия в САЩ Сергей Кисляк.

«Това, което чуваме — и в контактите си, а и в публичното пространство — това е по-балансирана оценка на реално случващото се в Украйна. Ако трябва да го кажа по-точно, дори заинтересоваността е по-голяма», — каза той в интервю за руските СМИ във Вашингтон по повод Деня на дипломата.

 

Според ръководителя на руската дипломация в САЩ, новата администрация на страната «все още няма формирани подходи».

 

Предишната администрация, както подчертава Сергей Кисляк, «не правеше нищо, за да помогне да изпълнение на Минските съглашения».

 

«Сега, с новото ръководство на САЩ, на преден план застава въпросът — каква е ролята, отчитайки огромното влияние на американците върху властите в Киев, която те могат да изиграят, за да помогнат да се стигне до политическо решение, защото друго няма как да има», — отбеляза той.

 
 «Иска ми се да се надявам, че правилно усещам новата интонация на американската администрация, тяхната заинтересованост е налице. Хората, които помогнаха да се осъществи държавния преврат, а после защитаваха незаконно дошлата власт, вече са извън управлението на страната, трябва да разберем каква е линията в края на краищата на САЩ с идването на новата администрация», — каза руският дипломат.

 
Според думите на Сергей Кисляк, в Москва биха искали «американците по-сериозно да помогнат на киевските си партньори да разберат, че задълго няма да им се получава да играят опасни игри, че трябва да се изпълни това, под което те са се подписали.

 

Отговаряйки за въпроса за вероятната предстояща визита на президента на Украйна Петро Порошенко в САЩ, руският дипломат каза:

 

«Ако той пристигне и с него сериозно поговорят американските власти, може би това няма да е лошо».

 

Тагове: ; ; ; ; ;