«Жителите на третия по големина град в Швеция Малмьо вече не се чувстват в безопасност заради царящото в града насилие, търговия с наркотици и постоянни престрелки. Някои райони са се превърнали в т.нар. no-go-зони, в които се страхува да влезе дори полицията», — пишат Лариса Крюгер и Анна Паули в материал, публикуван в  Bild.

Най-опасните, както се казва в материала, са районите Розенгор и Савед, в които всеки втори жител няма работа и болшинството от населението са мигранти.

«Винаги влизаме в Севед поне с две полицейски коли: едната се занимава с операцията, втората прикрива, — разказва полицаят от Малмьо Джонатан Ерстранд. — Няколко пъти вече хвърлят камъни и бутилки по нас. В Малмьо трябва да познаваш улиците и да знаеш, че някои от тях не бива да се посещават в определени часове от деня».

Собственикът на квартирно бюро в Савед Фредрик Малмерг вече няколко пъти е получавал заплахи за живота си.

«Група млади хора постоянно продава в дома ми наркотици. Всеки път, когато им попреча, те заплашват да ме убият. Те нагрубяват и другите жители на дома, забраняват им да ползват общите помещения, защото точно там се занимават с наркобизнеса си».

Само за 2015 г. Швеция е приела 152 хиляди бежанци, още около 30 000 — през 2016 г. Общият брой на населението в Швеция е 9.5 млн. Швеция е втората след Германия страна в ЕС, която прие голям брой мигранти. Част от мигрантите са разположени в Розенгор и Севед.

В 25-хилядния район в Розенгор, както се казва в материала, ситуацията е още по-печална: тук живеят главно мюсюлмани, а безработицата е 62 %.

«Розенгор е забранена зона. Тези, които живеят в другите райони в града, няма защо да идват тук», — каза 22-годишният жител на Розенгор Навид.

Самият той е роден в Швеция, родителите му са пристигнали тук преди 40 години от Палестина. Според него, той е виждал как приятелите му са палели автомобили.

«Опитвах се да говоря с тях, но на другия ден запалиха колата на баща ми», — казва той.

«Престъпниците от района Розенгор считат, че нищо не ги заплашва, че никога няма да бъдат заловени, защото полицията няма достатъчно ресурси», — казва Навид, отбелязвайки, че той не разбира защо властите разполагат бежанците в тези райони.

Тук «те влизат в кривата пътека, стават престъпници и живеят изолирано. Те би трябвало да се разселят в райони, в които ще имат за съседи шведи, в които ще имат шансове да се интегрират».

През 2008 г. в района има сериозни сблъсъци между жителите и полицията заради плановете на градските власти да затворят джамията. Тогава полицията е изтласкана с камъни, се казва в статията.

Друг проблем в града е контрабандата на оръжие, което се внася от съседна Дания.

Политиците често търсят помощ от военните.

«Полицията изгуби контрола си над Малмьо, затова ни е необходима помощта на военните. Те трябва да помогнат на полицията», — заяви прессекретарят на една от шведските политически партии Пантус Андерсон.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;