Както изглежда, ЕС постепенно смекчава позициите си по отношение на руския проект за тръбопровод, независимо от това, че европейските лидери се стараят да намалят зависимостта на страните си от руския газ. Нещо повече, този проект едва ли ще срещне сериозната съпротива от страна на Вашингтон.

 

През 2015 г. проектът «Северен поток-2», по който природният газ трябва да се доставя от Русия в Германия през Балтийско море — срещна мощна съпротива, особено от страна на източноевропейските държави и дори от администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама. Според някои критици, в икономически смисъл този тръбопровод е нерентабилен, в момента «Северен поток» се използва само наполовина. Опасяват се, че строителството на «Северен поток-2» ще удвои зависимостта на Европа от руския импорт на енергоресурси и ще позволи на Москва да изпълнява енергодоставки в качеството им на инструмент за натиск към съседни държави.

 

Но мощната съпротива, както се вижда, започна постепенно да отслабва. Швеция се отказа от възраженията си към молбата на «Газпром» да му се предостави достъп до шведските пристанища в периода на строежа на тръбопровода. Германия от известно време лансира проекта, борейки се със съпротивата на някои членове на ЕС, в частност на Полша, и заявява, че тръбопроводът ще позволи да се икономисват средства. Другите страни, такива като Холандия, предпочитат да не се намесват в дискусиите по спорния проект, докато в същото време техни компании без много шум се опитват да намерят начин да участват в неговата реализация. А в неотдавна публикувания доклад на Еврокомисията «State of the Energy Union», макар и да се говори за необходимостта да се диверсифицират доставчиците на енергоресурси, «Северен поток-2» не е споменат нито веднъж.

 

 

Всичко това много разстройва някои източноевропейски страни. По време на срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел полският премиер Беата Шидло нарече проекта неприемлив за Варшава.

 

«Това не е икономически проект. Това е геополитически проект»,  каза един полски дипломат в разговор с  Foreign Policy.

Някои представители на Брюксел и предишната администрация на САЩ бяха разтревожени от това, че «Северен поток-2» ще позволи на Москвва да въплъти мечтата си да заобиколи територията на Украйна, която традиционно служеше за транзитна страна за експорта в Европа. Ако Киев се лиши от доходите от транзита на газ — а това са около 2 милиарда долара за година — то това ще нанесе мощен удар по слабата икономика на Украйна в момента, в който Киев се сблъсква с възобновените бойни действия в рамките на полуофициалната война на изток.

 

Както и при много други руски енергийни проекти, реализирането на «Северен поток-2» се извършва на тласъци. Всички западни компании, които първоначално сключиха с «Газпром» договори за партньорство, се отказаха от участие, когато около проекта се разрази политически скандал и мощна битка. Но «Газпром» не се предаде, постепенното отслабване на съпротивата на Европа посочва, че неговата упоритост започва да дава плодове.

 

 

Не трябва да забравяме и за САЩ. Обама и високопоставените чиновници от неговата администрация в продължение на много години призоваваха Европа да намалят зависимостта й от руските енергоресурси, а «Северен поток-2», както и другите руски тръбопроводи, изпълняват противоположни цели.

 

В същото време администрацията на Обама и много конгресмени са за увеличаване обема на доставките на американски втечнен природен газ на европейските терминали, за да могат да разширят избора на западните европейци.

 

Позицията на администрацията на Тръмп на този етап не е ясна. Тя е твърде оптимистична по отношение добива и експорта на американски газ и нефт. Но президентът Тръмп вкара в шок и ужас европейските съюзници, протягайки маслиновата клонка на президента на Русия Путин, а държавният секретар Рекс Тилерсон се обяви срещу санкциите на САЩ по отношение на Русия, когато беше глава на американския нефтен гигант  ExxonMobil.

 

 

Един от най-първите привърженици на Тръмп и неговите влиятелни външнополитически съветници в периода на предизобрната кампания Ричард Берт бе критикуван за това, че е консултирал Тръмп и едновременно е получавал стотици хиляди долари за лобиране на проекта «Северен поток-2″…

Автор: Robbie Gramer

Превод и редакция: News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;