Писмото на Халид Шейх Мохамед, когото американците считат за основния организатор на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. е публикувано в САЩ. Както съобщи вестник The Miami Herald, то е адресирано до бившия президент на САЩ Барак Обама, в него се съдържат обвинения по адрес на Вашингтон и се обясняват причините за извършването на терористичните атаки преди 15 години.

 

Според публикацията, Мохамед е написал писмото си още през януари 2015 г., но първоначално управлението на затвора в Гуантанамо е отказвало то да бъде изпратено. През септември 2015 г. американският адвокат на пленника е подал молба да се изпрати писмото на базата на това, че обвиняемият има право да отправя петиции до върховния главнокомандващ. След година съдията Джеймс Пол дал съгласието си: както твърди The Miami Herald, това се е случило «практически в този момент, в който Обама вече е бил опаковал нещата си за излизане от Белия дом». Вестникът е изискал писмото от адвокатите на Мохамед и след установения от съда 30-дневен срок го е получил.

 Пълният текст от писмото, което е от 18 страници, не е публикуван, но в публикациите има твърде ясни пасажи. Мохамед се обръща към Обама като към «главата на змея» и като към президент на «държавата на тиранията».
«По вашите ръце още не е изсъхнала кръвта на нашите братя, сестри и деца, убити в Газа», — подчертава пленникът.
Според адвокатите му, той е започнал работата си над писмото през 2014 г. на фона на военната операция на Израел в сектора Газа.
По повод събитията от 11 септември, които показаха уязвимостта на Америка, а и които се превърнаха в повратен момент от нейната най-нова история, Мохамед пише:
«Не ние започнахме война срещу вас на 11 септември. Това го направихте вие и вашите диктатори в нашата страна».
Според публикацията, пленникът изброява военните интервенции на САЩ зад граница «от Ирак и Иран до Виетнам и Хирошима».

Мохамед подчертава, че «никога няма да започне да се моли» на американците, включително в съда, той не се страхува от бъдещето си на доживотен затворник, нито от смъртното наказание.

 

«С радост ще остана сам в килията да се моля на Аллах до края на дните си и да се кая за греховете си. Ако вашият съд ме осъди на смърт, то с още по-голяма радост ще срещна Аллах и пророците, ще се видя с най-добрите си приятели, които вие несправедливо убивахте по целия свят, ще видя шейх Усама бен Ладен».

 

Според изданието, в сряда се е очаквало публикуването на писмото на сайта на Пентагона, но до момента на публикацията на вестника това не е било факт.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;