Лидер политической партии Национальный фронт Марин Ле Пен. Архивное фото

Първите изстрели в компроматната война бяха направени по фаворитите — Марин Льо Пен и Франсоа Фийон. Сатиричното издание  Le Canard enchaîné публикува журналистическо разследване, от което следва, че съпругата на Фийон Пенелопа осем години е получавала заплата като помощник на своя мъж-парламентарист.

 

Впрочем, никакви доказателство, че това е факт, журналистите така и не успяха да открият. Освен това, тя е получавала заплата и от редакцията на списание Revue des Deux Mondes, но има подозрения, че и тази й работа е била също фиктивна.

 

Става въпрос за незаконно получавано възнаграждение в рамките на половин милион евро.

 На снимката: Привържениците на кандидата за президент на Франция, лидера на френската партия «Национален фронт» Марин Льо Пен по време на предизборната кампания в Лил.
След това се появиха подробности: сумата от уж незаконно присвоените пари нарасна до 900 хиляди евро, появи се информация, че двете деца на семейство Фийон също са работили като помощници на баща си в сената, за което са получили 84 хиляди евро.
Второй тур праймериз партии Республиканцев в Париже

Практически едновременно с горния скандал Европейският парламент обвини Марин Льо Пен за получени 300 хиляди евро — нейната помощничка Катрин Грезе и охраната й Тиери Лежие са се водили фиктивно като нейни асистенти в Европарламента.

 

Льо Пен реагира бурно, заявявайки, че претенциите са неоснователни и тя няма намерение да плаща на никого.

 

Скандалът по Фийон, който вече наричат «Пенелопегейт», удари значително по-силно Фийон.

 

Към скандала незабавно се включи прокуратурата. В офиса на Фийон в Националното събрание започнаха обиски, а той и съпругата му бяха подложени на 5-часов разпит. В същото време към него се посипаха нови обвинения: ляволибералният вестник Le Monde

заподозря Фийон, че по време на пътуването си в Русия през 2013 г. той уж е получил от Москва парично възнаграждение.

Франсуа Фийон. Архивное фото

В страната започнаха серия от протестни акции, заклеймяващи Фийон. В интернет се появи петиция, настояваща за неговото отстраняване от президентската надпревара — според допитването, това вече го искат 69 % от французите. В партията «Републиканци» също се чуха искания за провеждане на втори вътрешнопартийни искания, за да се лиши Фийон от статуса си на единен кандидат и заедно с това да се издигне Ален Жупе, който на вътрешните избори зае второ място.

 

Фийон обеща, че ако персонално срещу него бъде възбудено разследване, той ще се откаже от изборите.

 

Но малко по-късно се поправи и заяви, че въобще няма намерение да прави това.

Владимир Ардаев

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;