Десет дена след края на мандата си бившият президент на САЩ Барак Обама подкрепи протестите срещу разпорежданията на своя приемник Доналд Тръмп — указа за защита на страната от терористи.

 

Законът спира приема на бежанци: от Сирия — за неопределен срок, от други страни — за 120 дена. Освен това, документът забранява за 90 дена влизането в страната на граждани, предизвикващи «особен безпокойство». Става дума за Сирия, Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

 

За времето на управлението си Обама одобри бомбардировките на седем държави (върху шест от тях се разпространява указът на Тръмп). Но американското общество не реагира на създадените от Вашингтон въоръжени конфликти — нямаше никакви акции на протест и «розови шапчици». Но след новия закон, призван да се защитят американците от терористични заплахи, последва твърда реакция.

 

 

Човекът, който запали седем войни, лауреатът на нобеловата награда за мир подкрепи протестните акции срещу президента, който ограничи влизането в САЩ на граждани на страни, раздирани от екстремисти след американското нахлуване в тях.

Президент США Дональд Трамп держит один из только что подписанных указов. 28 января 2017

Водещите американски медии представят критиката на Обама по адрес на Тръмп все едно екс-президентът е привърженик на мира, демокрацията и примерен семеен човек, а сменилият го на поста републиканец е ксенофоб, който пренебрегва всички американски ценности и свободи.

 

«По време на своята заключителна пресконференция на 18 януари президентът Барак Обама каза пред журналисти, че ще коментира действията на своя приемник само, когато «на кантар се окажат американските ценности».

 

Но Обама не можа да се издържи и две седмици. Докато все още беше на почивка със семейството си, Обама направи критично изявление чрез своя прессекретар», — пише Washington Post.

 

 

В отговор на изявлението на бившия американски лидер Тръмп обърна внимание на това, че приетите мерки не се различават много от политиката на самия Обама. През 2011 година неговата администрация значително забави приема на бежанци и издаването на визи на граждани от Ирак.

Последняя президентская пресс-конференция Барака Обамы

Протестите срещу указа «За защита на страната от влизане на чуждестранни терористи» повече приличат на режисирани спектакли — хората на излизаха на улицата, когато Обама започна бомбардировките в мюсюлманските страни, счита депутатът от Държавната дума от «Справедлива Русия» Александър Чепа.

 

«Считам, че при наличието на такива действия, като бомбардировките над Либия, Ирак, когато трябваше да се попита, какво правите и кой ви даде правото, показвайки някакво флаконче с бял прашец, да започнете да бомбардирате — тогава трябваше да се протестира. Това не е нормално. Тогава народът трябваше да се изправи срещу тези действия, това би било правилно. А днешните протести повече приличат на режисирани спектакли», — заяви политикът.

 

Според него, в САЩ вероятно има някакви сили, които не са заинтересовани Тръмп да бъде президент. Депутатът също не изключи в организирането на протестите да е съпричастен американският финансист Джордж Сорос.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;