Основанията на Русия за Крим точно толкова валидни,  колкото и нашите над Македония — исторически и дори етнически.

 

Македония трябва да остане цяла и неделима, но да признае, че до 1944 г. е била българска. Това заяви директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров в студиото на предаването «Тази сутрин».

Димитров коментира идеята за разделянето на Македония между България и Румъния, която предложи конгресмена републиканец Дейна Рорабакър в интервю за телевизията от Албания „Визион плус”.

Проф. Димитров. заяви от телевизионния ефир, че сред американския политически елит отдавна различни становища относно казуса около Македония.

„Едната част от американския елит настоява въпросът да се реши радикално, те изхождат от презумпцията, че всяка държава, която е изградена на базата на стопроцентова лъжа, няма как да просъществува дълго време”, доплни той.

Според Божидар Димитров, ако се обсъжда разделението на Македония, то това може да се случи само по следната схема: косовците и албанците станат част от Косово, а другата част на Македония стане българска. Решението обаче е страната да си остане цяла, но македонците да признаят, че не са отделен народ от българския.

„От там нататък ще има две български държави – това не е страшно”, коментира историкът и допълни, че това вече се е случвало с Гърция и Кипър, Австрия и Германия и Румъния и Молдова.

„Това е решението на въпроса без да се образуват излишни външнополитически усложнения като случая с Крим и Русия…Русия има основания върху Крим точно в такава степен, в която и ние имаме върху Македония  — исторически и дори етнически”, сподели още той.

 

Според Божидар Димитров, въпросът се повдига точно в този момент, за да се реши най-накрая проблемът с липсата на правителство в Македония вече почти две години и да се предотвратят евентуални граждански размирици там.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;