Bloomberg: Сътрудничеството между Тръмп и Путин може да започне от Либия

Дата на публикуване: 09 02 2017, 05:15


Както счита Леонид Бершидский от Bloomberg, първите признаци на сътрудничеството между Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп могат да се появят в Либия. Авторът е сигурен, че руските власти ще се обърнат към Тръмп с предложение да постигнат мир в тази страна и с това да отслабят ИДИЛ.
Обозреватель Bloomberg: сотрудничество Трампа и Путина может начаться с Ливии
Либия е място на открито съперничество между ЕС и Русия, а това може внезапно да предизвика интереса на Тръмп, се казва в статията.
Либия е важна по три причини, отбелязва авторът. Първо, това е стартова площадка на т.нар. централен средиземноморски маршрут, по който десетки хиляди мигранти тръгват за Европа.
Второ, тя също е крупен производител на нефт, който оказва влияние върху световните цени на черното злато. Хаосът в страната превръща Либия в това, което Държавният департамент на САЩ нарича «безопасно пристанище за терористи». Именно затова и Барак Обама, както и настоящият президент Тръмп положиха усилия, за да спрат потенциалните мигранти от Либия, Тунис и Нигерия.
Путин се интересува най-вече от възстановяване на влиянието си в тази страна и по възможност от създаването на военно присъствие на Русия там. При Муамар Кадафи Либия бе съюзник на Москва, площадка за работа на руските енергийни компании и купувач на руското въоръжение.
След свалянето на Кадафи през 2011 година «руският държавен жп монополист» изгуби изгоден договор за строежа на жп линия около средиземноморското крайбрежие.
«Путин, — твърди Бершидский, — наблюдава арабската пролет с тревога, защото светските автократи бяха заменени с ислямисти. А за Путин тези самовластни управници бяха крепост срещу джихадизма».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий