Чуждестранните членове на терористичната групировка «Ислямска държава» вече не желаят да участват в бойни действия, пише вестник Washington Post, позовавайки се на документ за «проблемните бойци», с който разполагат иракските военни.

Нидерланды. Архивное фото

 

Документите, които са били открити от иракските военни след завземането на една от базите на ИД в района на Мосул, доказва наличието на раздори и неподчинение в редиците на чуждестранните бойци от групировката. В документа се съобщава за 14 подобни бойци.

 

Например, белгиец, влязъл в редиците на бойците, е представил медицински документ, че има болки в гръбначния стълб и по тази причина вече не може да участва в бойните действия. Французин е заявил, че иска да напусне Ирак, за да се взриви на територията на Франция. Още няколко терористи са помолили да бъдат прехвърлени в Сирия, някои просто са отказали да участват в бойните действия.

 

 

«Той не иска да се сражава, иска да се върне във Франция. Твърди, че това е волята му — да направи мъченическа акция във Франция. Твърди, че е болен, но няма медицинска бележка», — се казва в бележките на 24-летния французин от алжирски произход.

Вид на Лондон. Архивное фото

Според аналитикът, специализирал се в изследване на въоръжените групировки Аймен ал-Тамими, много чуждестранни бойци са разбрали, че членството в ИД се е оказало не това, което са очаквали, защото те са мислили, че това ще бъде приключение. Както на свой ред заяви подполковник Муханад ал-Тамими, чийто отряд е открил документа, чуждестранните бойци са най-яростните, с които те са се сблъсквали когато и да било.

 

 Според него, когато такива отказват да се сражават — това доказва, че са осъзнали, че тази организация не е този ислям, за който са дошли, а лъжлив.
Флаг радикальной исламистской организации Исламское государство Ирака и Леванта. Архивное фото

Иракската армия заедно с местното опълчение и кюрдските отряди пешмерга проведоха от 17 октомври 2016 г. операция по освобождаването на Мосул в северен Ирак от бойците от ИД с подкрепата на ВВС на международната коалиция начело със САЩ. В края на януари премиерът на Ирак Хайдер ал-Абиди официално заяви за освобождаването от бойците на ИД на източната част на Мосул.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;