Президентът Тръмп изрази съмнение относно руската подкрепа за сепаратистите, участващи в неотдавнашната ескалация на конфликта в източа Украйна, заставайки по този начин на страната на президента на Русия Владимир Путин, който отдавна отрича участието на Москва в конфликта.

 

Тръмп каза, че е възмутен от възобновяването на боевете в Украйна, случили се ден след неговия телефонен разговор с Путин:

 

«Ние не знаем точно какво се случва там. Това са проруски сили, — така нарече Тръмп украинските сепаратисти в интервю, излъчено на 6 февруари в програмата  O’Reilly Factor на  Fox News. — Не знаем те дали са под контрол. Или са излезли извън контрол. Случват се такива неща. Трябва да разберем ситуацията».

 

Коментарите на Тръмп са последното доказателство, че неговият стремеж да се установят по-топли отношения с Русия може да повлияе върху оценката му за конфликта в Украйна, нейната армия (тренирана и въоръжена отчасти от армията на САЩ) се сблъска със сепаратистите, получаващи подкрепа от страна на Русия. Москва отрича участието си в конфликта, който продължава вече трета година.

 

 

В официалното съобщение за този телефонен разговор Тръмп заяви, че иска да си сътрудничи с Киев и Москва, за да разреши този конфликт. Но в изявлението се говори за помощта «във възстановяването на мира на границата», докато в същото време насилието се случва вътре в страната, в източната част на Украйна.

Автор: Julie Hirschfeld Davis

Превод: News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;