Никога до момента икономиките на САЩ и Китай не са били толкова взаимосвързани, както сега. Никога цената на техните двустранни търговски и инвестиционни отношения не е била по-висока. Никога до момента нестабилното състояние на глобалната икономика не е изисквало взаимно уважение между САЩ и Китай повече, отколкото сега. Но, отчитайки това, че Тръмп дойде на власт в САЩ на платформата на национализма и протекционизма, вероятността отношенията между тези две страни да се превърнат в разрушителна търговска война, никога не е била по-голяма, отколкото сега.

 

Търканията в двустранните отношения между двете страни са били винаги налице. В продължение на много години те се изостряха, после нещата се уталожваха, но лидерите на страните успяваха да контролират ситуацията и да не допускат сериозни кризи. В последните осем години отношенията между САЩ и Китай понесоха растящ натиск, който изискваше огромно търпение и сдържаност от страна на Вашингтон и Пекин. Правителствата и на двете страни въведоха търговски ограничения, но се стараеха да направят това в съответствие с общопризнатите норми на международната търговия.

 

Избирането на импулсивния Тръмп, който счита търговията за съперничество или игра, в която може да има само един победител, прави сдържаността малковероятна, имайки предвид неговия характер, и едновременно стратегически нелогична. Доколкото САЩ имат огромно отрицателно салдо в търговския баланс с Китай, президентът Тръмп счита Пекин за по-зависима страна в тези отношения, т.е. страна, която може да загуби значително повече в резултат на търговската война. Доколкото, от гледна точка на Тръмп, последствията от търговската война за САЩ ще бъдат относително не много тежки, този курс му изглежда напълно реалистичен вариант. Подобна гледна точка е рязък отказ от тази търговска политика, която САЩ поддържаше в последните 80 години.

 

Опасните възгледи на Тръмп по отношение на икономиката не са изплували от нищото. Склонността на много американци към по-рязък, протекционистки подход «Америка над всичко» по отношение не търговията — особено спрямо търговията с Китай — се формира и нараства в последните няколко години.

 

В обществото е широко разпространено мнението, че несправедливата икономическа политика на Китай, а също слабата реакция на САЩ върху тази политика са непосредствената причина за загубата на работни места в американските промишлени предприятия.

 

Към тази гледна точка се придържат най-вече тези, които повече от другите пострадаха във финансов план. Този хора са уверени, че Китай «е излъгал системата», за да стане по-силен за сметка на Америка, а сега Пекин хвърля ръкавица на глобалното икономическо и стратегическо господство на САЩ.

 

Днес хората, както никога до сега, все по-често изразяват открито съжалението си по повод решението на САЩ да се сближи с Китай в икономически план и да позволи на Китай да влезе в глобалната търговска система без каквито и да било сериозни задължения.

 

Макар избирането на Тръмп да прави търговската война с Китай напълно възможна, такова състояние на двустранните икономически отношения е кулминация на дългото и неумолимо спускане към ръба на бездната.

Превод и редакцияL News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;