Според Путин, само Русия е предсказала идването на власт на Доналд Тръмп. Тръмп, който се възхищава на Путин, иска да използва тази неочаквана победа за установяване на добри отношения с Москва, а по време на предизборната си кампания сигнализира, че може да отмени санкциите, въведени след анексията на Крим от Русия и започването на войната в Украйна — война, която продължава и до днес.

 

 

В резултат на тази агресия загинаха 9600 човека, тя развали отношенията с американския президент Обама, който нарече Путин пресметлив враг на Америка, чиято цел е потушаване на случилата се през 2014 г. революция в Украйна. До съвсем скоро Тръмп нямаше яснота около кризата в Украйна. Но двамата с Путин вече проведоха телефонен разговор, налице са планове относно провеждането на лична среща между тях това лято. Украинците са разтревожени, защото тези отношения могат да предизвикат още по-засилен конфликт и влошаване на икономическия ландшафт в страната.

 

Това е третата зима след революцията на евромайдана, свалила промосковското правителство, но нацията вече се сблъсква със сериозни изпитания.

 

МВФ настоява да се прекрати субсидирането на енергийните компании, затова потребителските цени  са увеличени три пъти, което надхвърля възможността на някои по-бедни украинци да плащат сметките си за ток.

 

Опитите да се запази топлината в домовете обрича хората на бедност. Всичко това се случва в държава, в която доходите на повече от половината от населението не достигат до необходимия жизнен минимум.

 

Преди реформите субсидиите на МВФ бяха насочвани към олигарсите, които контролират комуналните услуги, подчертава Дмитрий Шимкив, заместник в администрацията на президента на Украйна.

 

 

Шимков, който се отказал от високоплатена работа в Microsoft, казва, че «в името на борбата с олигарсите, ние вдигнахме сметките».

 

Към това следва да се добави и разрушаващата се инфраструктура, а също многогодишният конфликт с Русия по повод импорта с природен газ. В резултат много украинци задават въпроса: коя е причината за сериозната ситуация в страната.

 

Украйна заема трето място в списъка на държавите, което най-вероятно ще обявят дефолт по външния си дълг.

 

Страната, както и преди си остава зависима от разграфената за четири години помощ от страна на МВФ в размер на 17.5 милиарда долара.

 

За да получи тези средства, Украйна трябва да проведе реформа в енергийния сектор, а също да прекрати субсидирането на комуналните услуги.

Възмущението по повод корупцията доказва, че енергийните проблеми в Украйна не трябва да се възприемат като нещо неочаквано, точно по тази причина съюзникът на Путин Виктор Янукович се лиши от поста си през февруари 2014 г.

 

Но цената, която сега плащат гражданите, се оказа твърде висока.

Инфлацията за миналата година надвиши 12 %, през 2015 г. тя беше 43 %, в това число и заради понижаване на курса на националната валута.

 

В същото време средният месечен доход, по данни на Украинския институт за демография и социални изследвания, се занижи до 194 долара, а броят на хората с доход под жизнения минимум достигна 58 %.

Автор: Leonid Ragozin

Превод и редакция: News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;