«Най-сериозното последствие от компроматната война в предизборната кампания във Франция е това, че всеки бъдещ президент ще бъде слаб президент. Той ще трябва да се опира на някакви междупартийни споразумения, да прави отстъпки пред опонентите си, да се съгласява на компромиси. Т.е. във Франция няма да има силен държавен глава» , —  убеден е генералният директор, членът на президиума на Руския съвет по международни въпроси Андрей Кортунов.

 

 

«В резултат ще се случи разрушаване на тази политическа система, който съществуваше в страната в периода на цялата Пета република. Десният «Национален фронт» издига леви програми, с което привлича гласовете на избирателите на левите партии, в резултат на това десните увеличават своята електорална база толкова, че застават редом до социалистическата партия, а и до «Републиканците». В резултат виждаме принципно нова френска политическа система» , — твърди Андрей Кортунов.

Кандидат на пост президента Франции Марин Ле Пен на встрече со своими сторонниками во время избирательной кампании в Лионе. 5 февраля 2017

Настъпва ситуацията на рязка неопределеност, в която основен въпрос е  кой ще се противопостави на Льо Пен на втория тур, счита Олег Барабанов.

 

Борбата основно ще се разгърне сред левите — Макрон и единния кандидат на социалистите Бенуа Амон. Макрон има преимущество, но малко. По-скоро левите ще трябва да призовават избирателите да се консолидират и да дадат гласа си за който и да е от кандидатите.

 

С горното становище е съгласен председателят на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика Фьодор Лукиянов, който не изключва повторение на ситуацията от 2002 г., когато всички партии — и леви, и десни — призоваха французите да гласуват за републиканеца Жак Ширак, съперникът на Жан-Мари Льо Пен. Въпросът е в това: ще сработи ли този механизъм и сега.

 

«Никой от френските политолози, с които ми се налага да говоря, не се съмнява, че Марин Льо Пен ще стигне до втори тур, но всички считат, че тя ще претърпи неминуемо поражение. Но същото пророкуваха и за Доналд Тръмп, който неочаквано за всички победи. Налице е непредсказуема ситуация, не бива за изключваме дори най-неочаквания резултат от президентската кампания», — каза Фьодор Лукиянов.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;