Президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонен разговор с Федералния канцлер на Германия Ангела Меркел, се казва на сайта на Кремъл.

 

Обсъдена е била обстановката в Донбас, рязко изострила се в последните дни заради провокативните действия на украинската страна.

Изразена е била сериозната тревога във връзка с ескалацията на конфликта, в резултат на който има човешки жертви, значителни разрушения на гражданската инфраструктура и жилищния фонд в редица населени места в Донбас.

 

Владимир Путин е обърнал вниманието на Меркел върху данните от Специалната мониторингова мисия на ОССЕ, а също към изявленията на официалните представители на Киев, които доказват опитите на украинските силоваци по военен път да променят ситуацията в своя полза.

 

Налице е явен стремеж на киевските власти да скъсат минските споразумения, а също да използват «нормандския формат» за прикриване на деструктивните си стъпки.

 

Президентът на Русия и канцлерът на Германия са изразили становище в полза на незабавното възстановяване на режима на прекратяване на огъня и са подкрепили в този контекст усилията на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ.

 

Уговорено е завишаване на дипломатическите усилия с цел съдействие за мирното регулиране на украинската криза. В частност, предвижда се в близко време да се установят контакти между външните министри и помощниците на лидерите от «нормандския формат», а след това да продължи обсъждането на ситуацията на висше ниво.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;