Качински: Европа трябва да стане «ядрена свръхдържава», за да се противопостави на Русия

Дата на публикуване: 07 02 2017, 19:25


Европа се нуждае от собствена ядрена мощ, за да се противопостави на Русия, това заяви Ярослав Качински в интервю за Frankfurter Allgemeine.
Според полския политик, ЕС трябва да има един ясно изразен център, чиято роля сега се изпълнява от Германия. Политикът заяви положителното си отношение към Ангела Меркел, защото тя поддържа антируските санкции и изпраща немски войници на източните граници на НАТО.
Качиньский: чтобы противостоять России, Европе нужно стать «ядерной сверхдержавой»

Ярослав Качински лансира идеята за създаването на единна европейска «ядрена свръхдържава».

 

Отчитайки растящото напрежение между Запада и Изтока, трябва «да сме готови за значителни разходи», а Качински не вижда такава готовност. Той подчерта, че «собствената ядрена мощ трябва да съдейства Европа да се превърне в конкуренция на Русия».

 

Както се съобщава в статията, Качински призовава ЕС да се реформира из основи, защото само така ЕС може да продължи своето съществуване.

 

«ЕС бе успешен, докато не бяха извършени две грешки — по отношение на Лисабонския договор и по отношение на кризата с бежанците» ,- отбеляза политикът в разговор с журналистите от изданието.

 

Според него, изказванията на американския президент Доналд Тръмп за това, че на Европа й е нужна само Германия, за съжаление, «в голямата си част» отговаря на истината:

 

«Госпожа Меркел е абсолютният номер едно в ЕС, а това не е здравословна ситуация».

 

Затова Качински призовава да се преразгледат редица договори. Според него, трябва да се «укрепят националните държави и да се намалят пълномощията на съюза. Освен това, ние трябва да се защитим от моноцентризма. Германия печели от него, останалите — не».

 

По отношение кризата с бежанците полският политик изрази мнение, че «разумът изисква» да им се помогне, но това трябва да се направи непосредствено на мястото на събитията. Масовият прием на бежанци прави точно обратното — той е равносилен на «унищожаване на цивилизацията, развила се на основата на християнството».

 


Тагове: ; ; ; ; ;

Добавить комментарий